Hrnčíř (SPD): Zrušení superhrubé mzdy nestačí. Nízkopříjmovým pracujícím téměř nepomůže

30.10.2020 6:39

Podporujeme zrušení superhrubé mzdy, ale tak jak je to navrženo, tak to bohužel nejméně pomůže nízkopříjmovým pracujícím občanům.

Hrnčíř (SPD): Zrušení superhrubé mzdy nestačí. Nízkopříjmovým pracujícím téměř nepomůže
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Proto jsem za SPD podal návrh na navýšení základní slevy na poplatníka a spolupracujícího manžela či manželku ve třech alternativách z 24.840 na 27.000 Kč, 28.200 Kč nebo 30.000 Kč. Pokusíme se prosadit maximum, protože právě zvýšení základní slevy na poplatníka nejvíce pomůže nízkopříjmovým pracujícím.

Chápeme, že se tím zvyšují náklady pro státní rozpočet, a proto opakovaně navrhujeme zdanění dividend pro zahraniční vlastníky tuzemských korporací, které mají výjimku, kterou prosadila Špidlova vláda. V případě, že si zahraniční vlastník vyplatí podíl na zisku, nemusí platit 15 % srážkovou daň, na rozdíl od českých vlastníků firem. Ročně je tak vyvedeno cca 300 miliard korun, to znamená 40 – 50 miliard Kč na daních, které by posílily státní rozpočet, v případě, že bude tato výjimka zrušena.

Dalším pozměňovacím návrhem, který jsem podal, je zákaz vyplácení státní podpory pro zahraniční vlastníky vyplácející si dividendy a to na 1 rok. V případě, že zahraniční firmy vyplatí dividendy do zahraničí svým zahraničním vlastníkům, pozbývají nárok na kompenzační bonusy z peněz daňových poplatníků. Tyto společnosti určitě nepotřebují peníze ze státního rozpočtu, či z kapes českých daňových poplatníků.

Dalším návrhem je navýšení částky pro osvobození příležitostných příjmů, kde se částka 30.000 Kč nahrazuje částkou 40.000 Kč. Typickými příjmy jsou příjmy z pěstitelství, chovatelství, či prodeje věcí (maminky na mateřské dovolené). Odhadovaný výpadek příjmů do státního rozpočtu bude nepatrný, ale posílí finanční situaci rodin a nízkými příjmy či důchodců, kteří si vylepšují svoji životní situaci.

Dále navrhujeme navýšení limitu obratu pro povinnou registraci k DPH. Dnešní situace je taková, v případě, že plátce překročí hranici 1mil. korun, vzniká povinnost k registraci DPH, náš návrh je zvýšit tento limit na 1,2 mil. korun.

Zamýšleným cílem předloženého pozměňovacího návrhu je také snížit byrokracii a náklady na případnou administraci DPH pro drobné živnostníky a firmy. Návrh zároveň přibližuje limit sousedním zemím. V Polsku je tento limit právě cca 1,2 mil. Kč, na Slovensku pak cca 1,35 mil. Kč.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…