Jana Drápalová vede zelené do komunálních a senátních voleb

09.06.2014 14:53

Po rezignaci Ondřeje Lišky na post předsedy zelných i na členství v předsednictvu, povede zelené do nadcházejících voleb první místopředsedkyně a zkušená komunální politička Jana Drápalová.

Jana Drápalová vede zelené do komunálních a senátních voleb
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Starostka městská části Brno-Nový Lískovec je v politice již od roku 1994, členkou zelených od roku 2003. Předsednictvo zelených doplní po odchodu Ondřeje Lišky vsetínský politik Michal Berg. Zelení si jako svou prioritu vytyčili dvoje nadcházející volby. Až po nich svolají celorepublikový sjezd, který si zvolí nového šéfa či šéfku a bude se opírat o silný veřejný mandát z proběhlých voleb.

„Jana Drápalová je výjimečná v tom, že to o čem politici mluví, dokáže naprosto skvěle převádět do praxe. Již patnáct let skutečně realizuje zelený program: jako starostka Nového Lískovce prosazuje chytrá dopravní řešení, udržitelnou politiku šetrnou k životnímu prostředí, úspory energií a energetickou modernizaci budov, které místním obyvatelům v uplynulých letech ušetřili již desítky tisíc korun. Právě energetickou modernizaci budov Jana Drápalová přinesla v 90. letech, kdy ji ještě nikdo neznal a brněnské školky a paneláky si pak jako úspěšní projekt jezdili prohlížet odborníci z celé Evropy,“ uvádí Ondřej Liška, bývalý předseda zelených.

JANA DRÁPALOVÁ

*1962, 1. místopředsedkyně SZ, starostka MČ Nový Lískovec

V Prostějově vystudovala klasické gymnázium Jiřího Wolkera, ve studiích jsem dále pokračovala na Vysoké zemědělské škole v Brně. Po skončení školy pracovala jako zootechnička, od roku 1991 jsem působila v neziskové organizaci Český svaz ochránců přírody. Podílela se na vzniku ekologického poradenství v Brně, především se věnovala osvětě v oblasti odpadového hospodářství. Díky projektům mezinárodních nadací měla možnost vzdělávat se a získat zkušenosti o činnosti neziskového sektoru a fungování občanské společnosti v mnoha evropských zemích.

V roce 1994 byla poprvé zvolena do zastupitelstva města Brna jako nezávislá na kandidátce Strany zelených. Od té doby se nepřetržitě pohybuji v brněnské komunální politice. Přesto, že za tu dobu již nasbírala hodně zkušeností, nespoléhá na to a stále se učí. Díky dobré znalosti angličtiny se mohla zapojit do práce v komisích Eurocities i mezinárodních projektů, které Brno realizovalo s partnerskými městy. Především se zajímá o oblast životního prostředí a rozvoje měst, politika bydlení a doprava.

Do strany zelených vstoupila až v roce 2003, i když jsem s brněnskou SZ dlouhodobě předtím spolupracovala. Od oku 2004 do roku 2008 byla za SZ členkou Zastupitelstva Jihomoravského kraje.

V roce 2004 byla jednou z tváří brněnského referenda o poloze hlavního nádraží. Od roku 2002 jsem starostkou městské části Brno-Nový Lískovec. Společně s dalšími aktivním lidmi z Nového Lískovce dali dohromady kandidátku Sdružení nezávislých kandidátů s názvem Tři oříšky pro Lískovec (Nový Lískovec má ve znaku tři lískové oříšky). Jejich práci pro obec ocenili voliči v roce 2006 47% podporou a získali 10 mandátů z 19 míst v obecním zastupitelstvu. Hlavním programovým cílem je kvalita života v městské části, otevřená radnice a podpora místních spolků a sdružení.

V roce 2010 se potřetí stala starostkou. Věří, že občané Nového Lískovce svou volbou vyjádřili uznání, a jakými vizemi a nasazením se lidé z Tří oříšků své práci pro obec věnují. Od roku 2001 byly v Novém Lískovci modernizovány všechny obecní byty v panelových domech, které nyní mají nízkoenergetický standard, stejně jako základní škola Kamínky i Mateřská škola Čtvrtě. Poslední modernizovaná mateřská škola Oblá se dokonce blíží pasivnímu domu. Věnují se také úpravě veřejných prostranství, díky zapojení do mezinárodních projektů a úspěšnému čerpání evropských dotací obnovili historický lesopark nad ulicí Raisovou a vybudovali nový park pod ulicí Plachty. Otevřeli tři nové třídy v mateřské škole, tak že se v Novém Lískovci dostanou do školky všechny tříleté děti. U obou základních škol zmodernizovali sportoviště, která jsou odpoledne a o víkendech přístupná zdarma veřejnosti. Podporují neziskové organizace, pracující s mládeží. Nový Lískovec se stal atraktivní městskou čtvrtí, ve které lidé rádi bydlí.

Je vdaná, má dvě děti a jednoho vnuka. Ráda sportuje. Dovolenou tráví nejčastěji na kole, ať už po jižní Moravě nebo v zahraničí. Proto je pro ni důležité téma podpory cyklistické dopravy v Brně.

MICHAL BERG

*1980, člen předsednictva SZ

Michal Berg je podnikatel v oblasti IT, je spolumajitelem a technickým ředitelem společnosti eSports.cz, která vytváří webové stránky a informační systémy v oblasti sportu.

V oboru práce s informacemi se nachází i jeho programové zaměření. Jako informační expert se dlouhodobě věnuje problematice otevřenosti vládnutí, otevřených dat a přístupu k informacím, ale také ochraně soukromí a využívání moderních technologií pro demokratičtější a otevřenější veřejnou správu.

Podílel se na projektu Rekonstrukce státu, spolupracuje s Fondem Otakara Motejla na kampaních za otevřená data nebo mezinárodní Iniciativě pro otevřené vládnutí (OGP). Je vedoucím odborné sekce Strany zelených pro informatiku.

Michal Berg žije ve Vsetíně, kde se věnuje také komunální politice na místní a regionální úrovni. Ve Straně zelených stojí také za úspěšným projektem Zelený akumulátor, což je série víkendových motivačních a školících setkání zájemců o aktivní zapojení do komunální politiky.  Je ženatý, je mu 33 let. Osobní web najdete na www.michalberg.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice