Janderová (ODS): Nová doba. Místo demokracie jsou tu bratři Čižinští

19.05.2019 14:54

Magistrát zachrání Nemocnici Na Františku. Pro občany Prahy 1 se nic nezmění, hlásil nedávno jeden novinový titulek. Problém ale je, že nic takového ještě neschválilo zastupitelstvo hlavního města, ani Prahy 1.

Janderová (ODS): Nová doba. Místo demokracie jsou tu bratři Čižinští
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Demokracie není dokonalá, ovšem zdobí ji fakt, že rozhodování o věcech veřejných probíhá dle schválených pravidel. Na úrovni samosprávy v Praze ajejích městských částí mají některé rozhodovací pravomoci rady, o klíčových záležitostech potom musí rozhodnout volená zastupitelstva.

Případ Nemocnice Na Františku je ale důkazem, že se doba zřejmě mění. Nemocnice patří Praze 1, která ji také provozuje. Magistrát nyní plánuje vytvořit příspěvkovou organizaci, která ji od příštího roku převezme. Společnost vznikne v červnu a povede ji radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě). Aniž by tento převod schválilo zastupitelstvo hlavního města a Prahy 1, tak stejná paní Johnová vydá tiskovou zprávu, že se tak zkrátka stane. A některá média to uvedou jako fakt. To je samo o sobě velmi zvláštní, ale budiž. Mediální zkratky vedou často podivnými stezkami.

Mnohem zásadnější a podivnější ale je, jak hrstka politiků z uskupení Praha sobě nemocnicí nakládá. V minulém roce se staly dvě zásadní věci. Bylo podepsáno memorandum mezi Prahou 1 a magistrátem o dalším fungování nemocnice. Memorandum obsahuje závazek magistrátu pomoci s financováním a zabývá se také budoucím řešením. „Cílem dohody je přijetí takového modelu fungování a vícezdrojového financování Nemocnice Na Františku od 1. ledna 2019, jehož se budou účastnit jak hlavní město Praha a městská část Praha 1, tak i městská část Praha 7,“píše se v memorandu. O úplném převzetí nemocnice magistrátem se v dokumentu nemluví.Druhou zásadní událostí byly volby, po nichž se starostou Prahy 1 stal Pavel Čižinský z Praha sobě. Jeho klíčovým předvolebním heslem bylo, že zachrání Nemocnici Na Františku, kritizoval bývalé vedení radnice, že chce nemocnici zničit a požadoval referendum o její budoucnosti. Jeho bratr Jan (rovněž Praha sobě) je nadále starostou Prahy 7 a rovněž lídrem jedné z koaličních stran na magistrátu. Radní pro zdravotnictví se stala další členka Praha sobě Milena Johnová.

A rozjela se zvláštní tichá mašina, která zahoukala až v úvodu zmíněnou tiskovou zprávou. Najednou už nikdo nemluví o referendu, najednou už si nikdo „nepamatuje“, že by Nemocnici Na Františku měla přispívat Praha 7, jejíž obyvatelé tvoří významnou část pacientů. Místo toho, aniž by se to řádně projednalo na příslušných komisích a výborech, a hlavně, aniž by to schválila obě zastupitelstva, oznamuje radní Johnová světu, že nemocnici převezme magistrát a udělá z ní jakousi Metropolitní nemocnici.

Kromě toho, že jde vzhledem k velikosti nemocnice o naprosto nesmyslné označení, se přitom Praha sobě ani neobtěžovala vyhotovením odborných studií, které by řekly, jak se má s nemocnicí naložit, jak bude tato nemocnice fungovat v novém režimu, co to bude znamenat pro rozpočet magistrátu, pro personál, pacienty, dopravu v okolí, jak chce magistrát nemocnici rozvíjet, jak bude fungovat v celopražském systému zdravotnictví. Prostě nic. Zkrátka pár členů Praha sobě (z toho dva bratři) si to takhle dohodlo. Nikdo to sice neschválil, ale napíšeme tiskovou zprávu a bude to.

Je to neuvěřitelné. A hlavně nepřípustné. Praha nemůže být řízena systémem „já na bráchu, brácha na mě.“Uděláme vše, aby se na jednání zastupitelstev tato záležitost řádně projednala. A budeme chtít jasné odpovědi na všechny otázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.