Janeček (KSČM): Zaměstnavatelé nejvíce obcházejí daňové zákony

28.07.2014 10:39 | Zprávy

V roce 2013 bylo provedeno kontrolními orgány 36 101 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání, z tohoto počtu bylo 8500 kontrol soustředěno také na dodržování zákoníku práce. Bylo tedy celkem prověřeno 34 997 zaměstnavatelů a zjištěno 10 353 problémů týkajících se nejen nelegálního zaměstnávání, ale i dodržování pracovněprávních vztahů.

Janeček (KSČM): Zaměstnavatelé nejvíce obcházejí daňové zákony
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Nutno dodat, že ilegální pracovníci k nám přicházejí především z Ukrajiny a jejichž tlak na základě politické situace může ještě zesílit. Z toho vyplývá, že téměř jedna třetina subjektů pochybila, což rozhodně není málo. Cizinci často vykonávají práci v rozporu s povolením, velké množství osob vykonávalo práci pouze na základě ústní dohody.

Nejvíce zaměstnavatelů však jednoznačně nesplnilo povinnost mít kopie pracovněprávních dokladů svých zaměstnanců na pracovišti, což je logické a především úmyslné, protože podnikatelské subjekty často zaměstnají člověka, který je oficiálně registrován na úřadu práce, neplatí žádné pojištění a finance mu vyplácí bokem na ruku, tím se vyhnou veškeré daňové povinnosti.

Úřad práce není schopen kontrolovat, jestli registrovaní uchazeči o práci dodržují zákonem stanovenou částku, kterou si mohou přivydělat. Bohužel v dnešní době, kdy je práce málo, jsou lidi rádi za cokoliv, nicméně jednají také protizákonně, a ještě se jim nepočítá nejen odpracovaná doba do důchodu, ale mohou dostat i tučnou pokutu sami

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.