Jarolím (ANO): Na řidiče dohlédne nosorožec Súdán. Jeho socha v životní velikosti ozdobí křižovatku u oční školy

15.07.2019 13:49

Dnes byla na středový ostrůvek okružní křižovatky u oční školy ve Dvoře Králové nad Labem nainstalována plastika nosorožce. Sochu z pískovce a kovu vytvořili královédvorští umělci – kameník Jan Brož a umělecký kovář Pavel Vágner.

Jarolím (ANO): Na řidiče dohlédne nosorožec Súdán. Jeho socha v životní velikosti ozdobí křižovatku u oční školy
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

 Ztvárňuje Súdána, posledního samce severního bílého nosorožce na světě, a to v životní velikosti. Vysoká je bezmála 180 centimetrů a váží téměř 5 tun. Súdána do tehdejšího Československa v roce 1976 přivezl zoolog a ředitel královédvorské zoo Josef Vágner.

Zatímco autorem původního návrhu a pískovcových částí sochy je kameník Jan Brož, železné části vyrobil umělecký kovář Pavel Vágner. Výroba plastiky trvala přes čtvrt roku. Kamenické práce probíhaly v kamenolomu v Dubenci, odkud pískovcové kvádry pocházejí, kovové části vznikaly v kovářské dílně Pavla Vágnera. Město Dvůr Králové nad Labem za dílo zaplatilo v součtu 384 tisíc Kč.

Instalace sochy, která se skládá z více dílů, potrvá několik hodin. Poté, co dojde k usazení pískovcových částí, složí kováři na místě z železných profilů hrudní koš zvířete. Okolí sochy doplní kačírek, tedy drobné oblázky různé velikosti. Hlava Súdána bude směřovat do Sladkovského ulice, směrem k muzeu a zoo, zadní část bude natočena ke gabionu pod bytovými domy. V soše je ukryt tubus, ve kterém jsou kromě vzkazu pro budoucí generace uloženy také dobové noviny a další drobnosti.

Okruží křižovatka u oční školy vznikla v roce 2018 při rekonstrukci krajské silnice. Vedení města již tehdy avizovalo, že by na ni chtělo umístit umělecké dílo, podobně jako tomu je na ostatních okružních křižovatkách ve Dvoře králové nad Labem, a ke spolupráci na výběru námětu byla tehdy vyzvána i veřejnost.

„Občané měli možnost hlasovat ve dvoukolové anketě. Ze čtyř finálních návrhů nakonec hlasování jednoznačně vyhrál motiv zoo nebo motiv zvířete zoo. Původně se uvažovalo o tom, že by mohl být na soše i znak města, který v hlasování veřejnosti skončil na druhém místě, ale od té myšlenky se upustilo,“ říká starosta Jan Jarolím a dodává: „Na základě návrhu Jana Brože byl nakonec vybrán nosorožec, který odkazuje na místní zoologickou zahradu. Navíc Súdán symbolizuje také vyhynutí jednoho druhu vlivem chování a jednání člověka. V loňském roce musel být ze zdravotních důvodů utracen a na světě tak už zbývají pouze dvě samice nosorožce tuponosého severního bílého.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace