Jarošová (SPD): Umělé oplodnění je drahý špás

14.01.2020 15:31

Je známým faktem, že čím dál více párů trápí problém s přirozeným oplodněním, a tak sahají k tzv. umělému oplodnění. Příčin je mnoho a pokud chceme, aby se nám rodily děti, nezbývá nic jiného, než těmto párům pomoci. Ale děje se tak?

Jarošová (SPD): Umělé oplodnění je drahý špás
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová (SPD)

Současná vláda a premiér Babiš se často chlubí, že podporují rodiny a všemožně se jim snaží přilepšit. Též se prý snaží motivovat zvýšení porodnosti, neboť z hlediska dlouhodobé demografické křivky je evidentní, že porodnost neustále klesá. Důsledkem toho je postupné stárnutí populace, což v budoucnu značně zatíží důchodový systém a jeho udržitelnost v stávajících kritériích. Bohužel však současná vláda, i přes to. jak se bije v prsa, z mého pohledu nedělá pro podporu porodnosti dost!

České zdravotní pojišťovny hradí jen 3 (ve výjimečných případech 4) tyto zákroky. Mohlo by se zdát, že to je dostatečné. Kdo však podobnou proceduru absolvoval, ví, že cesta k vytouženému miminku není snadná, je velice nákladná a často tři hrazené cykly nestačí. Pojišťovny sice hradí uvedený počet zákroků a pokud máte štěstí a stihnete během nich otěhotnět, říkáte si, máme štěstí... Tak jednoduché to však není.

Každé umělé oplodnění totiž vyžaduje užívání podpůrných léků, a ty si již budoucí rodiče musí hradit z velké části sami. Tyto částky se pohybují v řádech tisíců až deseti tisíců! Toto jsou nutné poplatky nad rámec hrazený pojišťovnami. A pokud máte tu smůlu, že jste během hrazených oplodnění neotěhotněli, nebo jinak nezapadáte do příslušných kategorií, pak si vše hradíte zcela ze své kapsy...Zde už se snadno dostanete k astronomickým částkám! A to opravdu nesvědčí o podpoře státu ve věci porodnosti.

Je to o to smutnější, že zatímco změna pohlaví je pojišťovnami plně hrazena, zrovna tak výměna injekčních stříkaček a podávání metadonu jako náhrady za nelegální drogy, umělé oplodnění rujnuje kapsy budoucích rodičů. Takto přece nevypadá prorodinná politika?

Financujeme lidi, kteří se jednoho dne probudí a zjistí, že se necítí ve svém těle zcela konformně, financujeme feťáky, kteří si svou závislost přivodili zcela sami svým rozhodnutím a nezodpovědností a na druhou stranu finančně zatěžujeme ty, kteří se rozhodli přivést na svět nového občana. Občana, který se jednou stane daňovým poplatníkem a prostředky vložené do jeho narození se státu mnohonásobně vrátí.

To je k zamyšlení a přehodnocení priorit, naše vážená vládo. Nebo se aspoň nekasejte, že podporujete rodinu. Protože pomoc párům přivádět na svět své potomky, do této kategorie bez vší diskuse patří!

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu