Jedlička (Svobodní): Vize svobodnější Evropy jako program do eurovoleb

04.12.2013 5:28

Kandidátský projev Víta Jedličky na sněmu Strany svobodných občanů 30. 11. 2013.

Jedlička (Svobodní): Vize svobodnější Evropy jako program do eurovoleb
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Dobré odpoledne dámy a pánové,

jmenuji se Vít Jedlička a jsem od založení Svobodných jejím předsedou v Královéhradeckém kraji. Paralelně se vznikem strany jsem založil občanské sdružení Reformy.cz, které na jiné úrovni podporuje stejné myšlenky na kterých jsou Svobodní založeni.

Petr Mach zde před chvíli řekl, že založení Strany svobodných občanů vymyslel před pěti lety. Musím říci, že její vznik jsem vytušil již o mnoho let dříve. Když se mi poprvé před deseti lety dostal do rukou časopis Laissez Faire, cítil jsem, že její vznik je nevyhnutelný. Touha člověka po svobodném životě mimo spáry politiků je potřeba zabudovaná hluboko do myšlení většiny lidí. Narodili jsme se do světa, kde o polovině našeho příjmu rozhoduje stát. Ve světě regulovaném stovkami tisíc nařízení a regulací. Do systému, ve kterém se stává normou to, že bohatí okrádají skrz stát chudé a naopak. Ale především žijeme ve světě plném mýtů. Drtivá většina našich spoluobčanů mylně věří, že žijeme v kapitalismu a přitom jsme se již krátce potom, co jsme se zbavili komunismu, vydali mílovými kroky směrem k eurosocialismu. Díky revoluci jsme získali značnou část osobních svobod, ale ekonomických svobod jsme získali po málu. Na žebříčku ekonomické svobody jsme obsadili společně s Botswanou 52. místo a já si myslím, že by to České republice daleko více slušelo v první desítce.

Uplynulé parlamentní volby byly důkazem, že Svobodní mají budoucnost a že růstový potenciál je velký. I přes to, že jsem se nedostali do parlamentu, tak naše strana ovlivňuje českou politiku. Bývalý prezident Václav Klaus z našeho programu přejal za své plán na vystoupení z Evropské unie. Strana, kterou založil (ODS), začala po volbách slibovat zrušení některých daní. Voliči jim to intuitivně nevěří, protože jejich myšlenky nejsou autentické. Stejně jako lidé v Evropě mají dost falešného euroskepticismu. A to je prostor pro nás, který svojí aktivitou musíme zaplnit.

Je před námi deset dalších let tvrdé práce, abychom se dostali tam, kde je dnes Velká Británie. Ale velké vítězství můžeme zaznamenat již toto jaro v eurovolbách. Jediné, co proto musíme udělat, je šířit ve společnosti pozitivní vizi uspořádání v Evropě, tak jak ji máme v našem programu. Když upozadíme naše volání po vystoupení z EU a vysvětlíme lidem, výhody jaké přináší vstoupení do Evropského společenství volného obchodu, tak jsme bitvu o hlas voličů vyhráli.

Pevně věřím, že to spíše dříve, nežli později společně dokážeme. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.