Jelínková (KDU-ČSL): Je důležité posilovat ekonomickou a sociální autonomii rodin

12.05.2021 16:20

Unie center pro rodinu a komunitu představí principy tvorby regionálních koncepcí rodinných politik.

Jelínková (KDU-ČSL): Je důležité posilovat ekonomickou a sociální autonomii rodin
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Unie center pro rodinu a komunitu dlouhodobě podporuje a sdružuje komunitní a rodinná centra, která se věnují prevenci ohrožení rodiny, práci s fungující rodinou a předcházení patologickým jevům v rodině.

Poslední rok strávený s pandemií a vládními opatřeními ukázal nezpochybnitelný význam a úlohu prorodinných organizací v České republice. Pomáhají totiž tam, kde je třeba, působí lokálně, a to především na principu solidarity a subsidiarity, což je výhodné i pro stát. Pro svou činnost ale potřebují stabilní dotační politiku státu a koncepční přístup v rodinné politice.

I letos unie pořádá seminář k Mezinárodnímu dni rodiny. Ten letošní, s názvem Deset kroků k rodinné politice, se uskuteční online, a to v pátek 14. května v 10 hodin. Unie během něj představí metodiku pro iniciátory tvorby rodinných koncepcí v regionech. Zazní také argumenty, proč má být prevence v ohrožení rodiny základním principem rodinné politiky v České republice.

Semináře se zúčastní senátoři, poslanci, starostové, radní, ředitelé organizací pracujících s rodinami, odborníci a zástupci MPSV. Úvodního slova se ujme Aleš Juchelka, předseda Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny PSP ČR.

Diskuze na téma, proč se rodinné politice věnovat a co je potřeba udělat k její realizaci, přislíbili účast například poslankyně Olga Richterová a Markéta Pekarová Adamová, senátorka Šárka Jelínková nebo náměstek primátora Ostravy, Zbyněk Pražák.

„Rodina sama je tvůrcem prosperity společnosti, nikoli konzumentem prostředků vytvořených společností. Důležité je posilovat ekonomickou a sociální autonomii rodin a také mezigenerační solidaritu a soudržnost rodin. Směřování rodinné politiky by se mělo zaměřit na finanční zajištění rodiny, slučitelnost práce a rodiny a služby péče o děti i seniory či jiné závislé osoby a umožnit tak rodinám získat dostatek volného času pro zkvalitňování rodinných vztahů. Zvláštní pozornost má být věnována rodinám se specifickými potřebami – zejména neúplným rodinám, rodinám se členem se zdravotním postižením, rodinám se třemi a více dětmi,“ říká senátorka Šárka Jelínková.

„Rodinná politika byla dlouhá léta mimo hlavní politickou diskuzi, často s argumentem, že rodina je soukromá a státu do ní nic není. Znamenalo to však, že se přijímala opatření, která sice měla na rodiny zásadní dopad, ten ale nebyl důsledně analyzován. Výsledkem je, že často neumíme rodiny podpořit ve sladění práce a péče, v obtížných partnerských situacích nebo třeba v zajištění dostupného bydlení. Je potřeba dát rodinu zpět na první místo, a to v mnoha jejích podobách a různě obtížných životních situacích. Změny s dopadem na rodiny pak chci dělat nikoliv na základě dojmů, ale jasných a podložených dat,“ dodává poslankyně Olga Richterová.

Debatovat se bude také o tom, kde se rodinná politika rozvíjí, nebo proč je pro rodinnou politiku důležitá prevence. Do těchto diskuzí se zapojí radní pro oblast sociální politiky hl. m. Prahy, Milena Johnová, starostka Prahy 10 a senátorka Renata Chmelová, Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu nebo Dana Lipová z Nadace Sirius.

„Chceme zlepšit kvalitu života rodin, které žijí v Praze 10. K tomu je třeba vědět, co opravdu potřebují a co s tím my jako radnice můžeme udělat. Rodiny neřeší zvlášť bydlení, zvlášť školu, zvlášť péči o seniory a zvlášť třeba bezpečnost ve svém okolí. Řeší to všechno najednou, a proto je účelné dát si to na radnici do souvislostí. Naše koncepce rodinné politiky staví na hodnotách, které vytvářejí samy spolky, místní kluby, rodinná centra nebo sousedská společenství. Tedy na osobní a společné iniciativě aktivních občanů. A tomu přeji úspěch a těším se na další spolupráci!" říká starostka Prahy 10 a senátorka Renata Chmelová.

Seminář je otevřený i pro veřejnost, možnost registrace je do 13. května. Aktuální informace a registrační formulář najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.