Jelínková (KDU-ČSL): Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění

30.07.2022 10:39 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k novele trestního zákoníku

Jelínková (KDU-ČSL): Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Šárka Jelínková a Pavla Golasowská připravují novelu trestního zákoníku, ve které se chceme zacílit na domácí násilí, stalking, znásilnění, dětskou pornografii na sítích a obchodování s dětmi.

„Novela by měla změnit trestní postihy za výše zmíněné násilí na dětech i dospělých, které jsou stále velmi nízké. Agresoři si musí být dobři vědomi dopadů za své spáchané činy. Samozřejmě zvýšené tresty nevyřeší vše, je nutné řešit také prevenci a především s agresory pracovat, aby se jejich činy neopakovaly. Nejdůležitější je prevence, osvěta a podpora rodinného života. Nesmírně důležitá je také lékařská terapie pro ty, kteří týrají své oběti. Bohužel v současnosti neexistuje žádný legislativní postup, který tuto terapii nařizuje. I to je mým cílem změnit. Je totiž nesmírně důležité, aby se zmírnily dopady na psychiku a zdraví oběti!

Dále chci v zákoně změnit definici domácího násilí. Je velmi špatně, že v zákoně není přesně domácí násilí definováno a dochází k zaměňování definice domácího násilí. V neposlední řadě nesmím opomenout znásilnění. Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění. Je nutné učinit změnu právní definice znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byla hlavním aspektem skutkové podstaty tohoto trestného činu absence souhlasu při sexuální aktivitě. V současné definici chybí definice nekonsenzuálního – nesouhlasného a nedohodnutého pohlavního styku bez jasného důkazu užití násilí. Jako společnost musíme být více kompaktnější a jasně a přehledně čelit těmto formám násilí. Je mým cílem vytvořit takové prostředí, aby pachatelé neměli možnost násilí konat,“ dodává Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.