Jelínková (KDU-ČSL): Nejen Evropa a ČR stojí na křižovatce

24.05.2021 20:09

Pandemie vstoupila nejen do ekonomické prosperity většiny zemí, ale téměř do všech neomezených možností vzájemného setkávání a významně proměnila životy nás všech.

Jelínková (KDU-ČSL): Nejen Evropa a ČR stojí na křižovatce
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Naše osobní životy, pracovní vztahy, prostředí i pracovní podmínky dostaly novou podobu. Narazili jsme na mantinely, které nás nutí o to víc přemýšlet nově a v jiných souvislostech. „Vidím v tomto období jednu z velkých příležitostí pro každého z nás, ale především pro naši politiku v ČR. Pandemie zasáhla s největší silou po zdravotní stránce především seniory, ale nejen je. Významně zasáhla do životů osob znevýhodněných na trhu práce a v neposlední řadě zastihla rodiče věnující se výchově a v této době i vzdělávání svých dětí. Při tomto velkém vytížení a starostí kolem dětí uzavřených doma u monitorů počítačů a mobilních telefonů, se potýkali s překážkami v profesním životě a v mnoha případech i s existenčními problémy,“ uvedla na konferenci s názvem Evropský den diverzity 2021 Šárka Jelínková, první místopředsedkyně KDU-ČSL, která této akci poskytla svoji záštitu. Konference se konala ve spolupráci s Německou Chartou diverzity a s podporou Evropské komise.

Pandemie jen prohloubila rozdíly

Co České republice chybělo již před pandemií, to se během pandemie ještě více prohloubilo. Především nedostatek nabídek flexibilních forem práce, zkrácených úvazků, možnost pracovat z domova a mít tak čas na vytváření stabilních vztahů ve své blízké, ale i širší rodině či komunitě, ve které žijeme. „Myslím tím na zaměstnávání znevýhodněných osob a na samoživitele, kteří jsou mnohdy nuceni rezignovat na své pracovní ambice, aby dostáli svým povinnostem vůči svým dětem. Myslím na ženy, které v mnoha případech nemají rovné profesní či platové podmínky jako muži. Stát by měl ve svých politikách a ve svých programech vytvářet takové prostředí a podmínky, které budou firmy motivovat k uplatňování diverzity a flexibility v pracovních příležitostech pro své zaměstnance. Nelze v tom nechávat firmy samotné. I když přibývá společností, které samy od sebe takovouto firemní kulturu vytváří. Velké díky za ně,“ konstatovala v průběhu konference Šárka Jelínková, podle které momentálně nastal čas na výměnu zkušeností mezi firmami i jednotlivými zeměmi. „Je čas na příklady dobré praxe. Je čas na formování otevřené společnosti,“ uzavřela své vystoupení Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině