Jiránek (Piráti): Konopí? Už jsme v Evropě mohli být roky lídry

04.02.2020 17:32

Komentář na facebookovém profilu k marihuaně, neboli konopí

Jiránek (Piráti): Konopí? Už jsme v Evropě mohli být roky lídry
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Thajsko a lékařské konopí:

  1. Thajská vláda si uvědomila, že konopí je lukrativní trh. V roce 2024 by měl mít asijský trh s léčebným konopím hodnotu přes 130 miliard korun. Takže vláda změnila celou politiku země, která dříve byla silně represivní.
  2. V loňském roce Thajsko vypustilo výtažky z konopí ze svého seznamu omamných látek a navrhlo návrh zákona, který by každé domácnosti umožnil pěstovat šest rostlin konopí (zatím ne pro osobní potřebu, ta je stále trestná, ale pro budoucí lékařské využití).
  3. Vláda vybudovala farmu s 12 000 rostlinami, největší v jihovýchodní Asii. Do února 2020 budou použity při výrobě více než milionu lahví konopného oleje.
  4. Zároveň otevřela kliniku, kde nyní s pacienty testuje výsledky. Postupně plánuje v celém Thajsku vybudovat 77 klinik.
  5. Produkce, pěstování a prodej konopí budou v příštích čtyřech letech omezen pouze na thajské producenty s licencí, aby byl chráněn a podpořen domácí průmysl.
  6. Thajský ministr zdravotnictví věří, že Thajsko by mohlo získat konkurenční výhodu exportem produktů z léčebného konopí, protože světový trh je zatím v zárodcích. Chce obsadit díru na trhu.
  7. Ministr dodal, že konopí bylo v Thajsku zbaveno stigmatizace a dodal, že "pokud mluvíme o extraktech z konopí, mám pocit, že lidé je považují spíše za léky než za narkotika."

U nás v ČR zatím dlouhé roky přešlapujeme, nejsme schopni vidět příležitost a bojíme se udělat větší krok. Jak pro byznys, tak pro pacienty. Přitom už to mohlo roky šlapat a mohli jsme v Evropě být lídry. Zatím vedeme pouze v užívání konopných drog mezi teenagery. Ach jo.

Díky za inspiraci Jindrich Voboril.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…