Jiránek (Piráti): Žádáme od BIS a MPO zprávy o připravované aukci kmitočtů i změnách ve vedení ČTÚ

25.02.2020 15:05

Podvýbor pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, kterému předsedá Pirát Martin Jiránek, na neveřejném zasedání projednával situaci kolem chystané aukce kmitočtů. Z iniciativy Jiránka si poslanci vyžádali čtyři konkrétní materiály k aktuální situaci.

Jiránek (Piráti): Žádáme od BIS a MPO zprávy o připravované aukci kmitočtů i změnách ve vedení ČTÚ
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Od Bezpečnostní a informační služby (BIS) chtějí její zprávu o možných ekonomických vazbách mezi operátorem Nordic Telecom a firmou PPF, která vlastní operátora O2 a infrastrukturní firmu CETIN. Další tři materiály žádají od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

„Výstupy ze zprávy BIS byly jedním z hlavních argumentů pro zastavení aukce a v těchto dnech nově připravovanou změnu nastavení podmínek. Částečně také souvisely i se změnou ve vedení ČTÚ. Zároveň obě firmy projevují i nadále zájem účastnit se aukce. Tato aukce bude definovat fungování trhu na další desetiletí a jako členové příslušného podvýboru cítíme v současné situaci informační deficit, který chceme prostudováním vyžádaných zpráv snížit,“ vysvětluje Martin Jiránek.

Podvýbor si vyžádal také tři materiály od MPO. Prvním je zápis z jednání zástupců ministerstva s ředitelem Generálního ředitelství Evropské komise pro komunikační sítě, obsah a technologie (DG Connect) panem Violou. Druhým jsou zápisy z jednání se zahraničními operátory, se kterými úředníci řešili zájem o českou aukci 5G kmitočtů. A třetím je rozbor z Úřadu vlády, který podle MPO obhajuje postup vlády při změně na pozici předsedy Rady ČTÚ.

„V posledních týdnech došlo k zásadním změnám při přípravě aukce i ve vedení ČTÚ. Speciálně změny ve vedení ČTÚ v médiích komentují a často zpochybňují právníci, což jednoznačně nebudí důvěru. A jelikož jde jak o miliardy do státního rozpočtu, tak o právní nezpochybnitelnost všech budoucích kroků úřadu, chceme si to co nejvíce ujasnit. Zároveň chceme podrobnější informace o celé situaci, abychom dokázali odpovídat i na otázky kolegů poslanců, kteří je vzhledem k turbulencím okolo aukce zcela logicky mají,“ dodává Jiránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.