Jiránek (Piráti): Žádáme od BIS a MPO zprávy o připravované aukci kmitočtů i změnách ve vedení ČTÚ

25.02.2020 15:05

Podvýbor pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, kterému předsedá Pirát Martin Jiránek, na neveřejném zasedání projednával situaci kolem chystané aukce kmitočtů. Z iniciativy Jiránka si poslanci vyžádali čtyři konkrétní materiály k aktuální situaci.

Jiránek (Piráti): Žádáme od BIS a MPO zprávy o připravované aukci kmitočtů i změnách ve vedení ČTÚ
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Od Bezpečnostní a informační služby (BIS) chtějí její zprávu o možných ekonomických vazbách mezi operátorem Nordic Telecom a firmou PPF, která vlastní operátora O2 a infrastrukturní firmu CETIN. Další tři materiály žádají od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

„Výstupy ze zprávy BIS byly jedním z hlavních argumentů pro zastavení aukce a v těchto dnech nově připravovanou změnu nastavení podmínek. Částečně také souvisely i se změnou ve vedení ČTÚ. Zároveň obě firmy projevují i nadále zájem účastnit se aukce. Tato aukce bude definovat fungování trhu na další desetiletí a jako členové příslušného podvýboru cítíme v současné situaci informační deficit, který chceme prostudováním vyžádaných zpráv snížit,“ vysvětluje Martin Jiránek.

Podvýbor si vyžádal také tři materiály od MPO. Prvním je zápis z jednání zástupců ministerstva s ředitelem Generálního ředitelství Evropské komise pro komunikační sítě, obsah a technologie (DG Connect) panem Violou. Druhým jsou zápisy z jednání se zahraničními operátory, se kterými úředníci řešili zájem o českou aukci 5G kmitočtů. A třetím je rozbor z Úřadu vlády, který podle MPO obhajuje postup vlády při změně na pozici předsedy Rady ČTÚ.

„V posledních týdnech došlo k zásadním změnám při přípravě aukce i ve vedení ČTÚ. Speciálně změny ve vedení ČTÚ v médiích komentují a často zpochybňují právníci, což jednoznačně nebudí důvěru. A jelikož jde jak o miliardy do státního rozpočtu, tak o právní nezpochybnitelnost všech budoucích kroků úřadu, chceme si to co nejvíce ujasnit. Zároveň chceme podrobnější informace o celé situaci, abychom dokázali odpovídat i na otázky kolegů poslanců, kteří je vzhledem k turbulencím okolo aukce zcela logicky mají,“ dodává Jiránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.