Johnová: Praha plánuje využití Létajících krizových týmů i do budoucna

12.06.2020 20:20

Unikátní mobilní zdravotnická služba, tzv. Létající krizové týmy, zřízené Magistrátem hlavního města Prahy aktivně fungovaly v uplynulém měsíci.

Johnová: Praha plánuje využití Létajících krizových týmů i do budoucna
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Navštívily na padesát domovů pro seniory a další pobytová zařízení sociálních služeb. Zdravotníci a záchranáři pomáhali s běžnou ošetřovatelskou péčí, dezinfikováním prostor, testováním na onemocnění COVID-19 či nastavením karanténních opatření. Do budoucna by týmy mohly sloužit jako mobilní pohotovost.

„Osobně jsem velmi ráda, že se podařilo Létající krizové týmy vytvořit. Praha díky nim zajistila odbornou pomoc ve zdravotní oblasti a psychologickou podporu zaměstnancům a klientům pobytových zařízení v neznámé a velmi stresové situaci. V případě druhé vlny pandemie nebo jakékoli jiné epidemie, třeba chřipky, má personál těchto zařízení jistotu, že jim pomohou specializované týmy, které znají je i jejich pracoviště, a k nimž mají důvěru,“ řekla radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Každý z trojice Létajících krizových týmů (dále jen LKT) fungoval ve složení všeobecný lékař, tři medici a všeobecná zdravotní sestra. Distančně je doplňovali psycholog, ambulantní specialisté Městské polikliniky Praha či specialista geriatr.

LKT aktivně pracovaly mezi 4. květnem a 9. červnem 2020. Provoz byl zajištěn spoluprací odboru zdravotnictví Magistrátu hlavního města Prahy, Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, Městské polikliniky Praha a studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Odborným garantem projektu byl Zdeněk Kalvach. Za dobu aktivního fungování navštívily LKT přibližně 50 pobytových sociálních zařízení na území hl. m. Prahy a jednu příspěvkovou organizaci hl. m. Prahy v Pardubickém kraji.

Přínosem návštěvy LKT v pobytových sociálních zařízeních byla především psychická a odborná podpora zaměstnanců v krizové situaci. Zaměstnanci zařízení se seznámili s teoreticky i prakticky připraveným týmem, vycvičeným na krizové intervence. Ten jim poskytl zdravotnické poradenství nebo aktivně pomohl v případech potřeby, např. při nepřítomnosti praktického lékaře, nedostupnosti zdravotní sestry či pracovníka v sociálních službách.

Dále LKT pomohly na základě evakuačních plánů vytvořit v pobytovém zařízení izolační a karanténní zóny. Ty jsou klíčové pro to, aby v případě propuknutí nákazy uvnitř zařízení mohl být bezpečně zachován jeho chod.

V neposlední řadě LKT mapovaly, jak se pražské domovy pro seniory a další pobytová zařízení vypořádala s první vlnou epidemie. „Musím konstatovat, že jsem velmi rád, že nabízená služba měla u pobytových zařízení tak kladnou odezvu. Za velmi krátkou dobu se podařilo nacvičit spolupráci týmů a vytvořit tak pojítko mezi pobytovými zařízeními a Krajskou hygienickou stanicí hlavního města Prahy či Zdravotnickou záchrannou službou hlavního města Prahy a zajistit jednotné kontaktní místo,“ doplnil Martin Ježek, ředitel odboru zdravotnictví Magistrátu hl. m. Prahy.

V budoucnu je plánován přerod na mobilní pohotovost s provozní dobou 16:00 až 23:00 hodin při zachování hygienického režimu a přepravní služby. Primárně bude služba nabízena pobytovým sociálním zařízením (domovy seniorů, domovy pro osoby se zdravotním postižením atd.) s možností rozšíření počtu týmů. Doplňkově by tato služba, jejíž zprovoznění se plánuje na říjen letošního roku, mohla být nabídnuta Pražanům. To by mohlo značně ulevit přetíženým pohotovostem a současně by mobilní pohotovost mohla být nástrojem ke snížení počtu výjezdů záchranky s nejnižší prioritou.

„Těší mě, že nejen zřízením Létajících krizových týmů přispěla pražská záchranná služba k dosavadnímu úspěšnému zvládnutí pandemie COVID-19 v hlavním městě. Jsme připraveni metropoli poskytnout naše technické a personální kapacity i v budoucnu. Vzhledem ke stárnutí české populace počítáme s nárůstem geriatrických, chronicky nemocných pacientů. Cenné zkušenosti získané díky létajícím týmům chceme využít při zavádění služby mobilní lékařské pohotovosti, kterou bychom využívali při poskytování neakutní péče těmto pacientům,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

„Za Městskou polikliniku Praha mohu konstatovat, že se podařilo vytvořit pod hlavičkou našeho zdravotnického zařízení skvělý tým tvořený všeobecnými praktickými lékaři, lékařem paliativní medicíny, zdravotními sestrami a mediky Třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy, které jsme zaškolili a zaštítili. A další odborníci polikliniky jim byli připraveni poskytnout odborné konzultace, konkrétně psychologové a specialisté v oborech ORL, interní péče, psychiatrie, neurologie nebo kožní. Vše fungovalo výborně. V praxi jsme si ověřili, že můžeme plnit i nenadálé a mimořádné úkoly,“ dodal k projektu David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha.

Služba LKT zůstává k dispozici, ale od 15. června 2020 přechází do pohotovostního režimu pod Městskou poliklinikou Praha. Pobytová zařízení mohou stále vyžívat aktivní telefonní linky nebo e-mail LKT. V následujících měsících by se měla uskutečnit transformace na mobilní lékařskou pohotovostní službu. Díky tomu by ohrožené skupiny obyvatel nemusely po návštěvě nemocnice do povinné karantény nebo by se dalo předejít riziku nákazy v rámci návštěvy zdravotnických zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…