Johnová (Praha sobě): Na podzimní boj s covidem budeme potřebovat všechny síly

31.08.2021 13:56 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha by se během podzimu mělo soustředit na přípravu na další vlnu covidu. Podzimní covidovou situaci zatím nikdo nedokáže předpovědět. S koncem prázdnin přichází návrat do škol, chladnější počasí také napomůže delšímu přežití viru, který se dnes v ČR podle všeho vyskytuje převážně v mnohem nakažlivější variantě delta.

Johnová (Praha sobě): Na podzimní boj s covidem budeme potřebovat všechny síly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Včera na hrozící podzimní vývoj mimo jiné zareagovala rada vlády pro zdravotní rizika projednáním třetí vlny očkování. Ta začne v příštích týdnech a v první fázi se soustředí především na obyvatele nad 60 let věku, včetně seniorů v pobytových zařízeních i v domácí péči. Vláda včera také rozhodla o povinném testování personálu i klientů sociálních služeb, kteří nebyli naočkováni proti koronaviru.

Aby se managementy pražských pobytových sociálních a zdravotních služeb mohly soustředit na nejen na tyto úkoly chránící pražské seniory a další ohrožené skupiny obyvatel, o které pečují, hlavní město Praha odloží plánovaná výběrová řízení na ředitele příspěvkových organizací.

„Na příštím jednání požádám Radu hlavního města Prahy, aby odhlasovala posunutí tohoto úkolu, který vyplývá z jejího dřívějšího rozhodnutí. Mít jasně stanovená šestiletá funkční období je naprosto správný postup. Na jedné straně dává ředitelům příspěvkových organizací možnost koncepčně pracovat, na druhé straně klientům a jejich rodinám tolik potřebnou stabilitu v péči o ně. Požádat ředitele městských příspěvkových organizací, aby jednou za šest let obhájili své pozice a přišli v rámci výběrových řízení s co nelepší koncepcí na dalších šest let, ale zároveň zaručuje, že péče o Pražany, kteří potřebují pomoc, bude vždy to nejlepší. Vzhledem k vývoji posledních dnů jsem nicméně usoudila, že budeme potřebovat všechny síly na společný podzimní boj s covidem. K výběrovým řízením se dle pokynu Rady hlavního města systémově vrátíme, jakmile to covidová situace dovolí,“ komentuje Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí

Pravidelná výběrová řízení v gesci zdravotnictví a sociálních věcí mají mít šestileté cykly a usnesla se na nich Rada hlavního města Prahy na konci minulého roku. Kromě sociální a zdravotní oblasti již začal tento periodický cyklus fungovat například v oblasti kultury a cestovního ruchu. V sociální oblasti a ve zdravotnictví se systém cyklických výběrových řízení týká v součtu víc jak třiceti zařízení hlavního města Prahy, která jsou umístěna jak přímo ve městě, tak mimo něj.

„Chceme, aby na ředitele městských organizací již v budoucnu nemohl být vyvíjen politický tlak a aby na tato místa namísto expertů nemohli být dosazováni političtí nominanti podle výsledku voleb a libovůle politických stran. Takové hromadné odvolávání pěti ředitelů se událo například za vlády ODS a ČSSD v roce 2011. To by v novém systému nemělo být možné. Pevně věřím, že jej i v sociální a zdravotní oblasti nastavíme co nejdříve, jakmile to covidová situace dovolí,“ uzavírá Milena Johnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.