Johnová (Praha sobě): Nábytková banka v Praze už pomohla vybavit 434 domácností

14.01.2022 9:09 | Tisková zpráva

Přesně před rokem otevřela městská Nábytková banka Praha svoje dveře, aby mohla pomáhat lidem, kteří nemají dostatek finančních prostředků na základní vybavení bytu. Za první rok fungování přijala 5009 kusů nábytku, drobných elektrospotřebičů nebo vybavení do domácnosti celkem od 1058 dárců.

Johnová (Praha sobě): Nábytková banka v Praze už pomohla vybavit 434 domácností
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

„Jsem vděčná za to, že jsme projekt nábytkové banky přivedli před rokem k životu a za tu dobu mohli pomoci více jak 430 rodičům samoživitelům, seniorům, pěstounům nebo lidem, kteří opouštějí ústavní zařízení a nemají kromě oblečení vůbec nic. Neutuchající zájem jak ze strany dárců, tak ze strany lidí v nouzi jen potvrzuje, že je takový nástroj sociální politiky v hlavním městě zapotřebí,” říká Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Nábytková banka sídlí na pomezí městských částí Praha-Libuš a Praha-Kunratice. Lidé nebo firmy sem mohou přivézt použitý nábytek a spotřebiče, které už nechtějí, nebo pro ně nemají využití. Do banky je možné věnovat i nábytek s drobnými vadami, které lze opravit. Právě k tomu slouží plně vybavená truhlářská dílna, která je umístěna přímo v areálu nábytkové banky. Všechny věci jsou následně na základě spolupráce se sociálními službami a sociálními odbory městských částí distribuovány lidem v nouzi na území hlavního města Prahy.

„Celý rok se nesl ve znamení testování, zefektivňování procesů a budování týmu nábytkové banky, ale hlavně stovek schůzek se sociálními pracovníky a jejich klienty. Společně se vždy snažíme vybrat to, co klientům bude v jejich novém začátku nejlépe vyhovovat. každý má právo na důstojné bydlení a jsem rád, že tomu můžeme být s nábytkovou bankou nápomocni,“ uvádí Tomáš Valenta, vedoucí Nábytkové banky Praha.

„Potřebu mít v hlavním městě takovou službu jsem vnímala dlouho. Hned po nástupu na magistrát jsme začali zjišťovat, jak to funguje v dalších městech, a připravovat projekt pro Prahu, nejprve ve spolupráci s nevládní organizací R-mosty a poté s městskou organizací Centrum sociálních služeb Praha. Nyní před námi stojí další výzva, abychom do budoucna zefektivnili chod nábytkovky a zjednodušili a zrychlili celý proces od příjmu nábytku po jeho doručení potřebným. Moc děkuji zaměstnancům nábytkové banky za jejich práci. A děkuji také všem dárcům a podporovatelům za jejich dary a shovívavost, na zlepšení pracujeme,“ dodává Milena Johnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…