Johnová (Praha sobě): Zachování návštěv v domovech pro seniory je důležité

10.07.2022 9:41 | Tisková zpráva

Vzhledem k postupně se zhoršující epidemické situaci v souvislosti s onemocněním koronaviru doporučuje hlavní město společně s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy obezřetnost při návštěvách domovů seniorů, nošení respirátorů a kladení zvýšené pozornosti na hygienická opatření.

Johnová (Praha sobě): Zachování návštěv v domovech pro seniory je důležité
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Zároveň není doporučeno vpouštět návštěvníky s viditelnými projevy respiračního infektu do objektů bez absolvování antigenního nebo PCR testu. Aktuální vývoj epidemie onemocnění covid-19 v celé republice i dalších evropských státech není zcela příznivý, jelikož je stále více znatelné zrychlení tempa šíření epidemie. Podle informací hygienických stanic a dalších zdravotnických organizací nadále pokračuje komunitní přenos v populaci, nárůst počtu onemocnění je však ovlivněn i vznikem nových subvariant varianty omikron, které tvoří pravděpodobně okolo 80 % vyšetřených vzorků.

„Za důležité považuji zachování návštěv v domovech pro seniory. Používání respirátorů ze strany návštěvníků domovů seniorů je absolutní minimum, které nicméně pomůže chránit zdraví i životy nejohroženějších lidí. Společně s odborem zdravotnictví jsme už začali připravovat pomoc pro domovy seniorů s aplikací druhé posilující dávky,“ uvádí radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Přenos onemocnění se uskutečňuje zejména v uzavřených prostorách a rizikovou skupinou jsou senioři a osoby s oslabenou imunitou. Hlavní město Praha společně s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy proto doporučuje zvýšenou opatrnost při návštěvách v pobytových zařízeních pro seniory.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6143 lidí

„Zhoršující se epidemická situace by v tuto chvíli v žádném případě neměla být důvodem k uzavírání zařízení pro návštěvy. V současnosti již máme dostatek nástrojů, jak zranitelné osoby ochránit. Důraz by měl být kladen na zodpovědný přístup návštěvníků, používání ochrany dýchacích cest a pro klienty včasná aplikace druhé posilující dávky vakcíny,“ říká ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Martina Marešová.

V první řadě je doporučeno nošení respirátoru po celou dobu návštěvy. Návštěvníky s viditelnými projevy respiračního infektu pak vpouštět do zařízení pouze ve výjimečných situacích a vždy po absolvování antigenního nebo PCR testu. Klientům těchto zařízení je také doporučeno nošení respirátoru v případě pobytu mimo zařízení (např. ve zdravotnických zařízeních, při cestách MHD, na nákupech apod.).

V souladu s doporučením České vakcinologické společnosti dále hlavní město a krajská hygienická stanice doporučuje klientům těchto zařízení aplikaci druhé posilující dávky vakcíny proti onemocnění covid-19 s odstupem přibližně 4 měsíců po první posilující dávce vakcíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

13:04 Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…