Jurečka (KDU-ČSL): Chceme apelovat na mezigenerační solidaritu

06.12.2021 12:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důchodové reformě

Jurečka (KDU-ČSL): Chceme apelovat na mezigenerační solidaritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Tohle si, prosím, přečtěte. Chtěl bych udělat jasno v různých dezinterpretacích mých výroků o důchodech, které se v posledních hodinách šíří.

Naším cílem je, aby nastala změna v důchodovém systému. Ten by měl oceňovat i zásluhovost za výchovu dětí, nejenom zásluhovost finanční. Chceme tím apelovat na mezigenerační solidaritu, která byla po generace běžnou součástí rodinného soužití a v posledních dekádách se bohužel vytrácí.

Dlouhodobě také upozorňuji na nižší důchody rodičů (z velké většiny žen), u kterých tato situace často nastala proto, že důchodový systém neumí ocenit dobu, po kterou se věnují výchově dětí a nevydělávají. To jsme jako lidovci částečně napravovali pozměňujícím návrhem, který přiznal 500 korun měsíčně navíc za každé vychované dítě k důchodům pracujících rodičů.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí

Nejlepším způsobem, jak si zajistit důstojný důchod, je investice do vlastních dětí. Nesmíme ale zapomínat, že každého rodiče dnes stojí výchova 1 dítěte, které dostuduje VŠ, dle propočtů mezi 3-4 miliony Kč. Tato investice je však důležitá nejen pro danou rodinu, ale pro celou společnost, která tím získává další poplatníky a budoucí příjmy do rozpočtu. Z toho důvodu chci, aby se to promítalo i do výpočtu důchodu.

Pokud však někdo z jakýchkoliv důvodů děti mít nemůže, nebo nechce, měl by část peněz uspořit i na svůj důchod – tedy vložit je do 3. pilíře. Stát ale musí toto spoření podpořit. Není to tak žádná diskriminace těch, kteří děti z různých důvodů nemají. Naopak nastavením dobrého systému motivací získají i tito lidé, když část peněz ušetří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.