KDU-ČSL: Bez nároku na „izolačku“ pro přijíždějící ze zahraničí postrádá zákon smysl

25.02.2021 7:33

Senátorky za KDU-ČSL Anna Hubáčková a Šárka Jelínková chtějí, aby nárok na příspěvek pro osoby v karanténě nebo izolaci obdrželi i lidé, kteří se vracejí ze zahraničí.

KDU-ČSL: Bez nároku na „izolačku“ pro přijíždějící ze zahraničí postrádá zákon smysl
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Současná verze zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě nepočítá s variantou, že by denní příspěvek 370 Kč byl vyplácen i lidem, kteří přijeli z ciziny. Obě senátorky se obávají, že se jedná o demotivující podmínku a lidé by při trasování tajili, že byli v zahraničí.

„Toto ustanovení je podle nás v rozporu s ústavním právem na svobodu volného pohybu osob a je diskriminační,“ vysvětluje senátorka Anna Hubáčková, která je zároveň místopředsedkyní Ústavně-právního výboru, a podle které dané opatření do zákona vůbec nepatří. „Tvrdíme, že není možné prokázat, jestli se daná osoba nakazila v zahraničí nebo třeba až po návratu ze služební cesty nebo z návštěvy příbuzných. Tady se není o co opřít, proto to chceme ze zákona odstranit,“ dodává Hubáčková.

Mimořádný příspěvek 370 Kč mají získat zaměstnanci, kteří jsou v karanténě nebo izolaci s Covid-19. Příspěvek má být vyplácen k 60 % průměru jejich výdělku po dobu 10 dnů. Je to významný motivační prvek proto, aby lidé odcházeli do karantény, dodržovali ji a nezatajovali své kontakty při trasování.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.