KDU-ČSL: Lidovci se neradují z volby nového ombudsmana, rozhodnutí ale respektují

14.02.2020 15:48

Reakce po oznámení výsledků ve volbě Veřejného ochránce práv, ve které nakonec ve druhém kole uspěl s 91 hlasy nominant prezidenta Miloše Zemana Stanislav Křeček, nebyla v lidoveckém táboře pozitivní.

KDU-ČSL: Lidovci se neradují z volby nového ombudsmana, rozhodnutí ale respektují
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Poslanci z KDU-ČSL podporovali kandidáta Víta Alexandra Schorma, jenž měl podle nich nejlepší kvality a doporučení. Sněmovna ale rozhodla jinak a v úřadu tak vystřídá Annu Šabatovou bývalý poslanec ČSSD Stanislav Křeček, který letos oslaví 82. narozeniny.

Předseda lidovců Marian Jurečka okomentoval výsledek na svém Twitteru. "Na ombudsmana nebyl vybrán nejlepší kandidát, ale kandidát, který měl správnou stranickou knížku ČSSD. Škoda, že nerozhodovala kvalitativní kritéria, ale stranické tričko a koaliční dohoda," neváhal s kritikou Jurečka.

Kritický komentář přidal také bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný. "Toto není dobrá zpráva z Poslanecké sněmovny. Respektuji tuto volbu. Svědčí ale o preferencích hnutí ANO, SPD, KSČM a části ČSSD. Přesně tito zvolili do čela sněmovny T. Okamuru a V. Filipa. To je současná vládnoucí koalice. Někdo se diví?" napsal na své sociální sítí.

Celou situaci sledoval z Bruselu také europoslanec Tomáš Zdechovský. "Asi hodně lidí čekalo, že se stane zázrak a Stanislav Křeček nebude zvolen. Byl, protože na tom byla dohoda ANO2011, ČSSD a KSČM s hradem. To je realná politika. A prestože to nebyl oficialni kandidat KDU-ČSL, musim mu pogratulovat a věřit v dobrou spolupráci," uvedl na síti Zdechovský.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …