KDU-ČSL: Poslat jednorázový příspěvek plošně všem důchodcům je populistické

07.09.2020 16:41

Před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny, které se uskuteční ve čtvrtek kvůli tzv. rouškovnému, přichází lidovci s návrhem na spravedlivější rozdělení jednorázového příspěvku důchodcům.

KDU-ČSL: Poslat jednorázový příspěvek plošně všem důchodcům je populistické
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Návrh z dílny KDU-ČSL podporuje finančně všechny příjemce starobních a invalidních důchodů, kteří pobírali důchod do výše průměrného starobního důchodu k 30. červnu 2020, který činil 14 427 korun. Pokud někdo pobíral vyšší důchod, než byl v červnu uvedený průměr, na příspěvek by něměl nárok.

„Pokud je někdo souběžně poživatelem starobního či invalidního důchodu a současně také vdovského, tak by dostal dvakrát 5000 korun,“ vysvětluje 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Návrhy lidovců nepřesahují částku 14,5 miliardy korun, kterou se vláda rozhodla plošně rozdat důchodcům. „Plošný příspěvek všem příjemcům důchodů ve stejné výši nezohledňuje celou řadu skutečností. Například, že existuje možnost souběhu výkonu práce a pobírání důchodů starobních, invalidních i pozůstalostních. Nebo skutečnost, že část příjemců důchodů má vyšší než průměrný důchod,“ komentuje senátorka Jelínková.

„Dlouhodobě prosazujeme, aby se pomohlo těm starobním důchodcům, kteří jsou v tíživé životní situaci. I oni musí z něčeho žít, hradit své základní životní náklady, tedy jídlo, bydlení, léky,“ vyjmenovává předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že návrh na pětistovku maminkám k důchodu za každé vychované dítě podali lidovci už na konci srpna. „Tyto ženy patří do skupiny, která má výrazně nižší starobní důchod, než je zbytek důchodců v České republice,“ dodává Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice