KDU-ČSL: Praktické kroky k zmírnění dopadů regulací v boji s koronavirem

13.03.2020 7:32

KDU-ČSL souhlasí se zavedením nouzového stavu, který ve čtvrtek po 14. hodině vyhlásila vláda. Pro KDU-ČSL je důležité zajistit především bezpečnost všech lidí v České republice. Lidovci představili soubor praktických kroků, které mají zmírnit dopady regulací v boji s koronavirem.

KDU-ČSL: Praktické kroky k zmírnění dopadů regulací v boji s koronavirem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

KDU-ČSL vybízí k podpoře ze strany státních institucí, ale i veřejného sektoru pro to, aby bylo umožněno lidem, kteří nejsou nezbytně nutní pro chod ekonomiky a firem, pracovat z domova a rozšířit tak model „home office“.

KDU-ČSL apeluje na vládu, aby uzavřela také mateřské školky, ve kterých se pohybují rodiče i prarodiče a hrozí tak další šíření koronaviru.

KDU-ČSL je připravena pomoci s řešením, které se týká poměrně složité situace rodičů, kteří musí být doma se svými malými dětmi. Dlouhodobě poukazuje na to, že ošetřovné ve výši 60 procent nestačí. Rodiče budou muset v polovině příštího měsíce platit účty a ty nepoklesnou o 40 procent. KDU-ČSL proto apeluje na vládu, aby se prodloužila lhůta devíti dnů a aby se navýšila i ta spodní hranice na náš návrh 100%.

KDU-ČSL podporuje rozšíření ošetřovného i na OSVČ, protože mimořádné dávky v hmotné nouzi mají dlouhý administrativní proces a budou zatěžovat státní aparát. Lidovci chtějí, aby se ošetřovné rozšířilo i na živnostníky, kteří musí zůstat s dětmi doma.

Vláda by měla dát garanci soukromému sektoru, firmám, živnostníkům, že jim dokáže pomoci i nad rámec těch opatření, která už byla zveřejněna. Nestačí jenom odložit povinnost podat daňová přiznání a zaplatit daň, případně DPH. Nestačí jenom poskytnout podnikatelům bezúročné půjčky s odkladem splátek. Je to důležité, aby se ČR nepropadla do hluboké krize. Bude proto nutné sáhnout do státního rozpočtu.

KDU-ČSL apeluje na veřejnoprávní média, aby během mimořádného opatření, kdy děti nechodí do školy, upravila svůj program tak, aby podpořila vzdělávání dětí z domova.

KDU-ČSL požaduje, aby státní zaměstnanci (hasiči, policisté, zaměstnanci úřadu práce a další) byli vybaveni dostatečnými ochranými pomůckami, jakou jsou například respirátory. Je důležité chránit jejich zdraví.

KDU-ČSL požaduje, aby lékaři a zdravotnický personál měl dostatečné množství ochranných pomůcek.

KDU-ČSL je připravena se s vládou bavit o státním rozpočtu. Není možné opakovat scénář z dob hospodářské krize, kdy se utlumila a udusila tehdejší ekonomika. Vláda musí zajistit fungování ekonomiky a dostatek peněz pro rodiny a kompenzace pro podnikatele. Ekonomika se nesmí zastavit. Vládní rozpočtová rezerva na tyto kompenzace nebude stačit.

Poslanecký klub KDU-ČSL je připravený v rámci legislativního procesu projednat ve zrychleném čtení nezbytné právní úpravy zákonů, které pomohou rodinám řešit tuto situaci.

Pro KDU-ČSL je důležité hledat řešení také na evropské úrovni. KDU-ČSL souhlasí s vytvořením investičního fondu EU v hodnotě 25 miliard euro (640 miliard korun), který má za cíl zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné pandemie. Finanční prostředky budou určeny pro malé a střední podniky, trh práce, zdravotnické systémy a další citlivé části ekonomiky.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…