KDU-ČSL: Zdanění církevních restitucí je porušením právní jistoty

25.04.2019 20:57

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný a první místopředsedkyně Šárka Jelínková se vyjádřili ke zdanění náhrad církvím, které schválili koaliční poslanci ve Sněmovně.

KDU-ČSL: Zdanění církevních restitucí je porušením právní jistoty
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Respektujeme výsledek hlasování, který znamená zdanění náhrad církvím. Chceme vyjádřit, že se jedná o porušení právních principů. Je to porušení právní jistoty. V tuto chvíli počkáme na postoj prezidenta republiky, případně na zveřejnění tohoto zákona ve Sbírce zákonů. Naši senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislých mají připravenou ústavní stížnost tak, aby celý zákon a jeho soulad s ústavním pořádkem skutečně posoudil Ústavní soud," řekl po hlasování předseda lidovců Marek Výborný.

„Jsme přesvědčeni, že se jedná o porušení toho k čemu se stát zavázal. Na zákon navazovaly smlouvy mezi náboženskými církvemi a církvemi, které měly zajistit přechod na samofinancování. Je důležité připomenout to, že celý zákon není pouze o církevních restitucích a finančních náhradách, ale také postupné odluce církve od státu. K tomu měli složit finanční náhrady, které nejsou příjmem, ale je to skutečně náhrada za majetek, který byl církvím a náboženským společnostem ukraden je to velmi jednoduché. Stát vrací něco co bylo ukradeno a chce aby to bylo dodatečně zdaněno. Nám to přijde absurdní a tyto kroky jsou v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. KDU-ČSL je o tom přesvědčena. Teď bude na Ústavním soudu, aby se k této otázce vyjádřil,“ dodal Výborný.

„Je pro nás velkým zklamáním, že se poslanci vládních stran rozhodli tak, jak se rozhodli, že začínají politikařit. Byť jejich předseda vládního hnutí říká, že nemáme politikařit. Dnes je to porážka demokracie. A velice smutné výročí 30 let od výročí od sametové revoluce. Ale jak už zaznělo z úst předsedy, jako Senát a náš klub KDU-ČSL jsme připraveni podat ústavní stížnost a doufám, že Ústavní soud rozhodne tak, jak to v právním státě má být,“ dodala první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…