KDU-ČSL: Změna zákona může přinést tisíce nových parkovacích míst ve městech

17.06.2019 6:30

Tisíce nových parkovacích míst by mohla přinést novela zákona o pozemních komunikacích. Především obyvatelé velkých měst trápí nedostatek parkovacích míst. Drahocenná parkovací místa přitom zabírají auta, která dlouhé měsíce stojí na stejném místě a často ani nejsou způsobilá k provozu na pozemních komunikacích - jde o tzv. autovraky. Jejich odtažení brání současné znění zákona. Na stole už je ale novela zákona, která by dlouhodobě neudržitelnou situaci mohla vyřešit. KDU-ČSL tuto změnu zákona podporuje. Zároveň ale předkládá pozměňovací návrh, jenž pomůže lidem, kteří se dlouhodobě z objektivních důvodů nacházejí mimo místo trvalého bydliště.

KDU-ČSL: Změna zákona může přinést tisíce nových parkovacích míst ve městech
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Za změnu zákona se dlouhodobě zasazuje senátorka a starostka Prahy 10 Renata Chmelová ze senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí. „Současná legislativa nedostatečně upřesňuje, kdy lze považovat vozidlo za autovrak, což komplikuje práci silničním správním úřadům. Ulice se tak stávají hromadným odstavištěm nepojízdných aut. Proto jsem s návrhem na změnu zákona kontaktovala ministerstvo dopravy a bývalého ministra. V Praze se díky této změně zákona může uvolnit tisíce parkovacích míst,“ uvedla Chmelová.

V Poslanecké sněmovně už byl v prvním čtení projednán návrh zákona, který by mohl problém s autovraky vyřešit. Dle současné právní úpravy nelze stojící vozidlo odtáhnout, pokud nenaplňuje velmi obecnou definici vraku. Nová úprava by zakazovala odstavování vozidel na pozemních komunikacích, které jsou více než 6 měsíců nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích.

Poslanec Marian Jurečka předkládá za KDU-ČSL pozměňovací návrh - pomůže lidem, kteří se dlouhodobě nenachází na své kontaktní adrese. „Chceme zabránit situacím, kdy se člověk nachází v nemocnici, například v léčebně dlouhodobě nemocných nebo v zahraničí, a nemůže reagovat na výzvy vlastníka komunikace. Proto navrhujeme, aby vlastník pozemní komunikace oznámil rodinným příslušníkům starším 18 let v přímé linii provozovatele vozidla místo, kde je možné vozidlo vyzvednout, pokud si ho provozovatel nevyzvednul ani po prvních upozorněních. Provozovatel pak bude mít další 3 měsíce na vyzvednutí vozidla,” přiblížil navrhovanou změnu Jurečka.

Změnu zákona ocení lidé žijící ve městech, která nyní bojují s nedostatkem parkovacích míst. „Navrhovaná změna zákona nám velice pomůže. Současné znění totiž nedává úředníkům dostatečný nástroj k odtahování aut z ulic, ze kterých se pak stává odstaviště autovraků. Brněnské komunikace v roce 2018 předaly 62 návrhů aut na vozovce silničnímu správnímu úřadu a 20 návrhů vozidel stojících mimo silnici, ale pouze 15 z nich uznal úřad jako vraky. Městská policie přitom dostává stovky oznámení na parkování vraků v ulicích,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Co přinese lidem novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích?

  • Výrazně vyšší možnost zaparkovat poblíž svého bydliště ve větších městech
  • Více parkovacích míst na parkovištích
  • Efektivnější práci úředníků (nyní se nemají o co opřít při prohlašování vozidla za vrak)
  • Lepší vymahatelnost práva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…