KONS: Neponechávejme nejpotřebnější bez pomoci

11.04.2016 15:46

Otevřený dopis Konzervativní strany

KONS: Neponechávejme nejpotřebnější bez pomoci
Foto: Redakce
Popisek: Logo Konzervativní strany

Vážený pane premiére, vážené paní ministryně, vážení páni ministři,

23. října 2015 jsme se na vás obrátili otevřeným dopisem (viz příloha), ve kterém jsme vyzvali k souhlasu s příchodem křesťanů z utečeneckých táborů v iráckém Erbílu do České republiky. Děkujeme touto cestou každému z vás, že jste vyhověli. Na důvodech, které nás k podpoře plánu Nadačního fondu Generace 21 (NFG21) vedly, není třeba nic měnit; záměr přesídlení blízkovýchodních křesťanů má stále naši plnou podporu.

Je jisté, že k realisaci přesídlení je možné přistupovat lépe, poučeněji, s větší zkušeností, než učinili zástupci NFG21 a jejich partneři – vyvarovat se chyb a nedorozumění je jistě vždy žádoucí. Nepochybujeme přitom, že je možné se poučit. Striktně však odmítáme tvrzení, že primárním nedostatkem záměru je jeho výběrové zaměření výhradně na křesťany. My vidíme v této výběrovosti naopak hlavní přednost. Dovolujeme si tedy zopakovat naše přesvědčení, že tento krok by měl být pouze prvním, úvodním, k tomu, aby byl umožněn příchod do České republiky podstatně většímu počtu blízkovýchodních křesťanů.

Litujeme tedy skutečnosti, že projekt byl rozhodnutím vlády v uplynulém týdnu zastaven, a rádi bychom vás zdvořile vyzvali, abyste s pochopením přihlédli k významné složitosti celého procesu a zvážili, zda by bylo možné v projektu po nějakém čase pokračovat – např. poté, co bude možno vyhodnotit celkovou úspěšnost přesídlení i té většiny křesťanských uprchlíků, která nadále využívá služeb nabídnutých NFG21 a jeho partnery i laskavé pohostinnosti naší společnosti.

Nemůžeme však na druhé straně zastírat, že rozumíme důvodům, které vládu k uvedenému rozhodnutí vedly. Dovolíme si citovat pana ministra vnitra Chovance (z otevřených zdrojů): „Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel.“ S tímto tvrzením koncepčně zcela souhlasíme a vítáme přímočarost a rozhodnost, která vedla od detekce neplnění účelu bezodkladně k zastavení projektu . Nicméně podotýkáme, že projekt NFG21 z velmi podstatné části svůj účel přeci jen plní.

Budeme rádi, pokud nás budete o vašich krocích v těchto záležitostech informovat.

S pozdravem a přáním moudrosti při rozhodování, za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík                                               Tomáš Müller
místopředseda Konzervativní strany   kancléř Konzervativní strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…