Kalousek (TOP 09): Když jste vybrakovali rezervy ve veřejných rozpočtech, chcete sáhnout i do soukromých

10.07.2019 16:05

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2019 k zákonu o důchodovém pojištění

Kalousek (TOP 09): Když jste vybrakovali rezervy ve veřejných rozpočtech, chcete sáhnout i do soukromých
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Dámy a pánové,

měl jsem, mám a vždy budu mít za to, že výplaty důchodů v rámci povinného pojistného systému mají být vypláceny podle zákonem stanoveného valorizačního vzorce a že vláda nemá mít právo politickým rozhodnutím výplatu z tohoto valorizačního vzorce navýšit. Proč? Byť jakkoliv to vypadá populárně, jakkoliv je to příjemné zcela jistě pro těch zhruba 2,5 milionu adresátů, tak vláda to dělá v situaci, kdy nemá sebemenší tušení, jak nikoliv už dlouhodobě, ale jak střednědobě udržet systém takovéhoto tempa navyšování. Co hůř, vláda nemá sebemenší tušení, jak udržet tempo navyšování podle toho prostého valorizační vzorce. Vy tu představu prostě nemáte, i když dobře víte, že situace, kdy začneme jet z kopce, je před námi deset, jedenáct, dvanáct let. Sami uvádíte ve vládních dokumentech, že po roce 2030, když půjdou ročníky 70 do důchodu, se začíná systém propadat do neřešitelné situace. Ano, stát pak může vytloukat klín klínem tak asi zhruba 10 let, a kolem roku 2040 jsme v totálně neřešitelné situaci, pokud něco zásadně nezměníme s příslušnou politickou odvahou a s příslušnou odbornou kompetencí. Ale ani jedno, ani druhé, dámy a pánové z vládních stran, vy nejste ochotni podstoupit. Vy jste, ano, velmi kritizovali druhý pilíř, zrušili jste ho v roce 2014 a v tom roce 2014 jste řekli, my nabídneme vlastní alternativu. A věřte mi, prosím, že pokud byste nabídli vlastní alternativu, která by byla lepší než to, o co jsme se pokoušeli my, tak bychom to rádi podpořili, protože my jsme nikdy netvrdili, že jsme nositelé jediné pravdy, ale vy žádnou alternativu jste přes své sliby nenabídli, vy máte v programovém prohlášení vlády penzijní reformu jako jednu z hlavních priorit... (Odmlka pro hluk v sále.) Děkuji. Vy máte penzijní reformu jako jednu z hlavních priorit a všichni dobře víme, že to, co se odehrává v té komisi, která si říká komise pro spravedlivé důchody, opravdu k žádné reformě nevede a nepovede. To znamená, to, co máte v programovém prohlášení vlády, nebude naplněno. To je jediné, z čeho se mohu radovat, že nebude naplněna ani ta hloupost, kterou máte v programovém prohlášení vlády, že bude oddělen důchodový účet od státního rozpočtu. To je váš slib, to je váš závazek vůči voličům i vůči této Sněmovně. Když ho nedodržíte, já budu rád.

Ale to je jenom důkaz, jak nekompetentně jste přistupovali k otázce důchodů od samého začátku, už když jste psali programové prohlášení vlády. I většina z vás už dneska ví, že to je hloupost a pravděpodobně proto se k tomu vůbec neodhodláte, byť jste slíbili, že to uděláte. To je jenom další důkaz vaší nekompetence a vaší politické neodvahy ten základní krok udělat. A teď, když nemáte představu, jak udržet dlouhodobě i po roce 2030 navyšování důchodů prostým valorizační vzorcem, tak samozřejmě politickým rozhodnutím, kde tu zákonnou valorizaci navyšujete, byť o pouhé dvě stovky, vy nepřidáváte důchodcům 900, vy přidáváte důchodcům svým politickým rozhodnutím dvě stě. Sedm set je na základě zákonného vzorce, na to mají nárok, a o těch 200 korun vy jim přidáváte svým vlastním politickým rozhodnutím, ale dá se to říct také opačně. Vy urychlujete krach systému, protože v okamžiku, kdy vy víte, a to víte, protože to máte ve svých vládních dokumentech, že po roce 2030 je ten systém neudržitelný při běžném zákonném valorizačním vzorci, tak v okamžiku navýšení o dvě stě korun vy ten krach toho systému urychlujete, pokud nemáte vlastní řešení, jak ten systém dlouhodobě stabilizovat, a to nemáte! A tohle je ten problém vaší totální neodpovědnosti vůči budoucím generacím. To je problém, který se nepromítá ve vaší politice pouze v povinných pojistných, protože úplně stejně bychom mohli mluvit o zdravotním pojištění; to jsou dva problémy komplementárně spojené - penzijní a zdravotní pojištění, ale ono se to promítá i do vašeho přístupu environmentální politice. Jestliže pan premiér na Evropské radě řekne, že nevidí důvod, proč bychom měli řešit, co bude v roce 2050 z hlediska životního prostředí, tak tohle je přesně váš přístup v důchodovém pojištění, protože my všichni, kteří známe vaše analýzy a vaše dokumenty, tak víme, že rok 2050 je bez systémové změny totálně kritickým rokem v otázce důchodů a pochopitelně i v otázce zdravotního pojištění.

A vy dobře víte, že aniž byste cokoliv udělali, takže v těch letech 2040 až 2050 je zásadním způsobem ohrožena penzijní i zdravotní péče pro úplně všechny, a je vám to úplně jedno. Je vám to úplně jedno, stejně jako Babišovi, kterému je úplně jedno, jestli v roce 2050 tady budeme mít zruinovanou krajinu, a jak bude vypadat naše životní prostředí, hlavně když tu krajinu dokázal dostatečně vypumpovat pro své soukromé zájmy.

Totální, totální neodpovědnost těchto vládních stran vůči budoucím generacím. Vůči tomu, co tady bude v roce 2030, v roce 2040, 2050, se promítá do vašeho přístupu ke všem dlouhodobým systémům, ať už jsou to veřejné pojistné, dokonce ať už jsou to soukromé pojistné, protože když jste vybrakovali všechny rezervy, které jste měli ve veřejných rozpočtech, chcete sáhnout i do rezerv soukromých pojišťoven i do politiky životního prostředí.

Já z tohohle důvodu pro ten návrh nejsem schopen hlasovat. Nemohu. Protože bych podpořil projev neodpovědnosti vládních stran vůči budoucím generacím. Nemohu samozřejmě hlasovat ani proti němu, protože minimálně na těch 700 korun mají důchodci zákonný nárok podle valorizačního vzorce, který platí, a mají důvod mít k němu legitimní očekávání. To jediné, co mohu udělat, je, se prostě při hlasování vypnout, abych se neúčastnil na téhle orgii neodpovědnosti. A slíbit, že TOP 09 s předními odborníky vypracuje variantu skutečné penzijní reformy, která bude pilířem našeho příštího volebního programu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace