Kalousek (TOP 09): Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat

10.09.2020 12:22

Projev na 59. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. září 2020 ke kompenzaci ztrát, způsobených pandemií koronaviru

Kalousek (TOP 09): Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dámy a pánové,

dovolte, abych vás krátce upozornil na životní situaci lidí, kteří netvoří příliš velkou skupinu, ale jsou nesmírně důležití pro kulturní a duchovní život v České republice, a to jsou osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Typickým příkladem jsou třeba hudebníci, ale samozřejmě nejenom hudebníci. To jsou lidé, kteří musí dnes a denně tvrdě trénovat. Jejich hlavním zaměstnáním je, že cvičí, ale odměnu dostávají pouze za zrealizovaná představení.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37219 lidí

Osoby samostatně výdělečně činné mohly čerpat ve dvou časových obdobích takzvanou pětadvacítku podle zákona o kompenzačním bonusu, ale to období skončilo 9. června. Od 9. června se opět mohly otevřít restaurace a obchody, takže pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat. Nicméně v oblasti kultury tvrdá omezení platila dál, zrušila se celá řada festivalů, omezila se představení a léto bylo v podstatě mrtvé.

Ti lidé jsou bez prostředků. Mohou si samozřejmě jít sednout za kasu nebo mohou jít na stavbu dělat stavební dělníky či cokoli jiného, ale pak přijdou o tu kompetenci, protože nebudou moci denně cvičit. O tu kompetenci nepřijdou jenom oni, o tu kompetenci přijdeme my. To je obrovský kapitál, který v těchto lidech je a pokud nenajdeme způsob, jak jim pomoci, tak o ten kapitál přijdeme.

V zákoně o kompenzačním bonusu je možnost pro vládu - tady se obracím na vládu - že pro období od 9. června do 31. srpna může svým nařízením schválit ještě jedno časové období pro obory, které byly omezeny a pro dny, kdy ta omezení platila. Do 31. srpna platila velmi tvrdá omezení v oblasti živé kultury a já bych vás dnes chtěl požádat o podporu, abychom přijali usnesení, kdy vládu vyzveme, aby svým nařízením aktivovala třetí časové období kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Nejedná se o nějak ohromující částku. Pohybujeme se ve stamiliónech, určitě se nepohybujeme v miliardách, ale pro ty lidi, pro jejich práci a pro pokračování jejich kariéry je to naprosto klíčové rozhodnutí.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …