Kalousek (TOP 09): Stát chce vědět všechno i o našich pohlavních chorobách či potratech. Už je toho moc

09.03.2016 22:45

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 9. března 2016 k návrhu zákona o centrální evidenci účtů:

Kalousek (TOP 09): Stát chce vědět všechno i o našich pohlavních chorobách či potratech. Už je toho moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Já se pokusím být relativně velmi stručný, protože věcně by se dal návrh tak, jak je teď předložen, i pochopit. Rád bych připomněl, že jsem uvažoval podobným způsobem. Současná praxe je taková, že když nějaká oprávněná instituce dostane souhlas ke vstupu do účtu v rámci boje s terorismem, praní špinavých peněz, tak se musí obrátit na všechny finanční domy, zeptat se, zda ona osoba je či není jejím klientem, dostane několik desítek negativních odpovědí, jednu až dvě pozitivní a teprve na ty se potom obrátí s žádostí. To je nejenom časová prodleva, ale je to poměrně velmi finančně nákladné, protože píšete na desítky míst a vynakládáte administrativní a poštovní náklady za negativní odpovědi.

Fakt ale je, že mne nikdy nenapadlo, když jsem to připravoval a předkládal do vlády, že by někoho mohlo napadnout, že by v registru mělo být něco jiného, než že pan Mihola - kolega odpustí - je klientem u Komerční banky. A že už tam samozřejmě vůbec nemůže být, jaké tam má produkty a už vůbec, nedej bože, aby byly vidět zůstatky na účtě. To mně fakt nenapadlo.

Když jsme zjistili, že to skutečně ministerstvo financí se současným ministrem napadlo, tak jsme se docela vyděsili.

To je jeden důvod, proč se domnívám, že to v tuhle chvíli není možné podpořit, protože to bude jako s těmi jezinkami - jeden prstíček tam strčíme a potom řekneme, že ještě aspoň ty produkty se zjistí.

Druhý důvod je, že velkého bratra je tady poměrně velmi mnoho. Začínáme prostě centrálně registrovat všechno. Dnes jsme schválili centrální zdravotnické registry, takže kromě našich účtů chce stát vidět všechno i o našich pohlavních chorobách či potratech. Na stole leží zákon o sportu, kde stát registruje nebo bude chtít registrovat všechny sportovce. Já už vidím, jak budu odvážen do Bartolomějské a tupým obuškem a ostrým světlem budu nucen k přiznání, že už nejsem sportovec, i když jsem registrovaný. A těchto registrů má být, tuším, asi 11 a už je toho moc.

Navíc stát opakovaně prokázal, že není schopen utajovat důvěrná data. Některá důvěrná data se objevují účelově, objevují se v těch nejnevhodnějších situacích, a je zřejmé, že prostě unikají a že se s nimi obchoduje a že stát sice shromažďuje důvěrná data svých občanů, ale není schopen je ochránit.

Pan ministr rovněž mnohokrát prokázal, že zneužívá důvěrná data pro politické účely, určitě. Zda i pro své soukromé byznysové, nevím, ale ty politické už několikrát prokázal.

To všechno jsou důvody, proč naše politická praxe bude hlasovat pro zamítnutí. Nemůžeme tento zákon podpořit, byť se domnívám, že časem je potřeba k této myšlence vrátit, protože má své věcné racio, ale v trochu jiné kultuře a rozhodně s jinými členy vlády, minimálně s tím, kdo to teď překládal.

A kdybyste nám, pane ministře, v rámci diskuse, byť je to trošku mimo téma, nezkusil říct, komu fakt patří Čapí hnízdo, tak by nás to docela zajímalo, ale ... prý to nevíte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.