Kalousek (TOP 09): Vzdejme čest neokázalému hrdinství

22.07.2017 21:03

Knihu s názvem Naši pastýři 1938 – 1945 představil poslanec Miroslav Kalousek, který ji vydal vlastním nákladem. Kniha byla představena za účasti náčelníka generálního štábu armádního generála Ing. Josefa Bečváře.

Kalousek (TOP 09): Vzdejme čest neokázalému hrdinství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Projekt Naši pastýři před třemi lety odstartovaly ostudné výroky levicových poslanců, kteří tvrdili, že klérus za druhé světové války kolaboroval s nacismem. Lež byla natolik pobuřující, že poslanec Miroslav Kalousek se skupinou dobrovolníků inicioval shromažďování jmen katolických duchovních, které nacistický režim mučil a často zavraždil.

Tato jména jsou pravidelně čtená na veřejných místech během svátku sv. Václava. K dnešnímu dni obsahuje seznam 471 jmen a stále není uzavřený. To jasně dokazuje, že žádná profesní skupina nebyla během druhé světové války tak zdecimována zločinným režimem jako katoličtí duchovní. Jména stovek těchto hrdinů vychází nyní knižně k výročí úmrtí dvou z nich: Brigádního generála Msgre. Metoděje Kubáně (5. 3. 1942, Dachau) a otce Josefa Štemberky (10. 6. 1942 Lidice).

„Je to vůbec první publikace o roli kněžích ve 2. světové válce. Dovoluji si ji vydat jako malou splátku velkému hrdinství těch, kteří sloužili lidem a jejich touze po svobodě,“ řekl Miroslav Kalousek.

První část knihy (asi 80 str.) je zaměřená na jména kněží, kteří zahynuli, byli vězněni nebo totálně nasazeni za 2. světové války. V další části je překlad knihy Donalda Crosbyho „Role katolických kaplanů v době 2. světové války“ (300 stran), která přibližuje příběhy katolických duchovních v armádě našich spojenců.

„Je to pouze velmi skromný výtisk. Chci ho ale darem zaslat každému knězi v naší zemi, aby z něj mohl čerpat a dle vlastního uvážení zveřejňovat důležitá fakta. Podaří-li se mi získat další peníze, zajistím vydání knihy doplněné o fotografické materiály i pro distribuční síť,“ dodal Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…