Kaňkovský (KDU-ČSL): Ořechov si opět připomněl hrdinství vojáků

01.05.2017 16:29

Nenápadná vesnička s pár domy na Vysočině, která se zapíše do historie skutečnými hrdiny československé historie za druhé světové války v roce 1942, a to zcela náhodně.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Ořechov si opět připomněl hrdinství vojáků
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Ořechov u Telče, 29.4.2017 - Letos je tomu právě 75 let, kdy zde došlo kvůli omylu navigace k výsadku skupiny parašutistů Československé armády z Velké Británie za účelem likvidace plynárny v Praze. Bohužel se výsadek Out Distance ocitl o 130 km jinde, než měl být a jeho původní operace, kvůli které byl na území protektorátního Československa vysazen, nakonec neproběhla. Ale i díky dalším výsadkům a jejich vlastnímu nasazení se podařilo celý svět přesvědčit, že Češi nejsou jen „kolaboranti“ s nacistickým Německem, ale že aktivně bojují proti Hitlerovi.

Na dnešní akci připomněl poslanec Parlamentu ČR: „Chceme tímto tradičním setkáním uctít v prvé řadě památku těch, kteří před více než 70 roky neváhali dát všanc svůj život ve snaze urychlit návrat míru a svobody do své milované země.Jsem moc rád, že i při připomínce 75. výročí seskoku paraskupiny Out Distance jsme se zde sešli v takovém hojném počtu, abychom si nejen připomněli toto významné výročí, abychom vzdali hold těm, kteří prokázali neskutečné hrdinství a vlastenectví, ale abychom také poděkovali za 72 let života v míru.“ Na závěr pietního aktu vystoupil vojenský kaplan s modlitbou, kde si dovolíme část modlitby citovat: „ …děkujeme Ti Bože, že ve chvílích nesvobody posíláš hrdiny, kteří se nebojí za svoji čest, národ bojovat a položit i život.“

Po uskutečnění pietního aktu došlo k možnosti prohlídky vojenské techniky Armády ČR, například vrtulníku MI 8. Po seskoku parašutistů Armády ČR proběhla přednáška historika Doc. Michala Stehlíka, které se účastnilo cca 40 lidí. Přednáška pojednávala o členech výsadku u Ořechova i situaci té doby. „Neexistují malé a velké dějiny. Dějiny jsou jen jedny. Parašutisté Československé armády za protektorátu jsou toho příkladem. Obyčejní vojáci, kteří prokázali neskonalé hrdinství, se zapíší do dějin.“, dodává doc. Michal Stehlík.

 

Foto Josef Herbrych Foto Josef Herbrych
Foto David Tesař Foto David Tesař
Foto David Tesař Foto David Tesař
Foto David Tesař Foto David Tesař
Přednáška historika Michala Stehlíka. 
Foto David Tesař
Přednáška historika Michala Stehlíka. 
Foto David Tesař

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině