Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotně postižení si zaslouží naši pozornost

02.02.2017 9:40

K novele zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením...

Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotně postižení si zaslouží naši pozornost
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Každý z nás má ve svém bližším či širším okolí člověka, který si nese životem nějaký zdravotní handicap. Zdravotně postižení mají nelehkou životní cestu, kromě každodenního zvládání zdravotních obtíží se také potýkají s problémy při snaze zapojit se co nejvíce do běžného chodu společnosti. S překážkami se potkávají takřka na každém kroku. Bohužel zásadním problémem je kromě jiného i současná podoba zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, která je v mnoha ohledech diskriminační a vůči lidem s handicapem nevlídná. 

Právě z těchto důvodů jsem se po mnoha měsících intenzivních konzultací s vedením Národní rady osob se zdravotním postižením rozhodl připravit novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Návrh novelizace zmíněného zákona jsem do Sněmovny podal s kolegy Janem Bartoškem a Jaroslavem Zavadilem.

Návrh počítá se zjednodušeným a spravedlivějším přístupem zdravotně postižených ke kompenzačním pomůckám, které nutně potřebují ke svému každodenním činnostem. Tyto pomůcky jim také usnadňují návrat do zaměstnání, zapojení se do veřejného života atd. V návrhu je počítáno i s potřebným navýšením příspěvku na mobilitu – tedy s příspěvkem na dopravu osob se zdravotním postižením. Dále je naší ambicí odstranění diskriminačních podmínek při posuzování žádosti o příspěvek na kompenzační pomůcku, k nimž patří zejména mnohdy ponižující posuzování materiální situace nejen žadatele, ale i osob společně posuzovaných. Toto doposud platné ustanovení je podobně nesmyslné, jako bychom v nemocnici u pacienta, který si zlomí krček stehenní kosti a jediným řešením je pro něj implantace umělého kloubu, začali prvně zjišťovat, zda je on a jeho rodina movitá či ne a pak teprve mu potřebnou operaci provedli. Jsem hluboce přesvědčen, že vyspělost kterékoliv společnosti se pozná právě podle toho, jak přistupuje ke svým ohroženým členům. A zdravotně postižení potřebují naši pomoc, aniž by museli o něco žadonit. Společnosti to pak mnohonásobně vrátí, o tom není pochyb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.