Kantor (KDU-ČSL): Ústavní stížnost je hotová, Ústavnímu soudu ji pošleme do konce ledna

07.01.2020 18:21

Senátor KDU-ČSL Lumír Kantor a advokát Ondřej Strava připravili ve spolupráci s iniciativou #taképečujeme ústavní stížnost, která reaguje na nespravedlivé navýšení rodičovského příspěvku.

Kantor (KDU-ČSL): Ústavní stížnost je hotová, Ústavnímu soudu ji pošleme do konce ledna
Foto: Archiv Lumíra Kantora
Popisek: Lumír Kantor

Toto navýšení se totiž netýká zhruba 70 tisíc rodičů, kteří sice mají potomky do 4 let věku, ale příspěvek již vyčerpali ve zrychleném režimu. Lidovci chtějí, aby tuto diskriminaci Ústavní soud zrušil a navýšený příspěvek tak mohli dostat všichni rodiče s dětmi do 4 let věku k 31.12. 2019. Senátorský klub KDU-ČSL začne se sbíráním podpisů senátorů z dalších klubů po Tříkrálové sbírce a odeslat ji hodlá Ústavnímu soudu do konce ledna.

„Máme za to, že takový zákon je hrubě nespravedlivý. Mění pravidla uprostřed hry, rozděluje rodiče na základě svévolně zvoleného kritéria, vyvolává v nich silné zklamání důvěry v právo a dále bezdůvodně štěpí již tak rozdělenou společnost,“ komentuje iniciátor stížnosti Lumír Kantor.

„Nepřijde nám fér diskriminovat maminky a tatínky, kteří se již museli vrátit do zaměstnání,“ říká předseda lidovců Marek Výborný.

„Přechodná ustanovení upřesňují, že se navýšení vztahuje i na rodiče, kteří příspěvek začali čerpat již dle předchozí úpravy. Z této skupiny rodičů však vylučuje ty, kteří částku 220.000 Kč před 1. lednem 2020 dočerpali proto, že zvolili možnost rychlejšího čerpání dávky, kterou jim zákon nabízí. Tito rodiče takový důsledek rychlejšího čerpání přitom nemohli předpokládat. Ministryní práce byli naopak dlouho ujišťováni, že nárok na navýšení budou mít všichni rodiče dětí do 4 let,“ uvádí advokát Ondřej Strava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…