Keller (ČSSD): Co mi to připomíná

12.09.2014 11:00

Jiří Pehe mi vysvětlil, k čemu jsou dobré sankce a k čemu je dobré zbrojení (Právo 10. 9.). Naznačil, že věcem nerozumím, neboť o takových záležitostech rozhodují přece ti, kdo mají informace od zpravodajských služeb a předních think tanků. Od těch samých myšlenkových tanků, které tvrdily, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení, že v Libyi bojujeme za nastolení demokracie a že režim Bašára Asada je tím nejhorším, co může potkat Sýrii.

Keller (ČSSD): Co mi to připomíná
Foto: Archiv JK
Popisek: Jan Keller

Nyní má z těch samých míst Jiří Pehe zaručené informace, že Rusko horečně zbrojí a pomýšlí na imperiální expanzi. Podle těchto opět dobře informovaných zdrojů se Rusko zbavilo svých bývalých satelitů ve střední a východní Evropě jen proto, aby je pak mohlo s o to větší vervou dobývat. Nechalo se uzbrojit Reaganem, aby poté rozpoutalo horečné závody ve zbrojení. Nejraději by nás svými vojenskými základnami obklíčilo.

Na druhé straně barikády stojíme my. Měli jsme vždy holubičí povahu, chtěli jsme využívat peníze k potřebnějším věcem, než je zbrojení. Rusko nám to však nedovolí. Dokud bude tato bezpečnostní hrozba trvat, budeme muset s těžkým srdcem doplácet na sankce a zbrojit, zbrojit, zbrojit, i když velice neradi.
 Pořád jsem si nemohl vzpomenout, co mi tento způsob argumentace vlastně připomíná. Už to vím. Naposledy jsem ho slýchával v rámci PŠM, politického školení mužstva.

Servírovali mi ho lidé s mnohem nižší inteligencí, než jakou má Jiří Pehe. Přesto mluvili až nápadně podobně. Stavěli proti sobě dva světy. Ten jeden (tehdy socialistický) se řídí vysokými hodnotami, které jsou cestou ke konečnému míru a blahu pro všechny. Ten druhý (imperialistický) žádné hodnoty nezná, prosazuje jen své mocenské zájmy.  My bychom rádi budovali svět v míru a pokoji, tvrdili tehdy politruci. Bohužel to zatím nejde. Teprve poté, až překazíme plány vojenských otesánků, kteří chtějí expandovat naším směrem, budeme moci překout zbraně v pluhy. Takhle nám to tehdy líčili lidé, kteří se odvolávali na zprávy tajných služeb a určitě se považovali za myšlenkové tanky své doby. A mužstvo se těšilo, že je to takhle jen dočasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…