Klán (KSČM): Státní služba - Babiš nebo Evropská unie?

10.01.2014 13:50

Vyjádření Jana Klána, poslance PČR za KSČM, k projednávání novely služebního zákona.

Klán (KSČM): Státní služba - Babiš nebo Evropská unie?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vláda Jiřího Rusnoka, která je už nějaký ten měsíc v demisi, projednala novelu služebního zákona. Tu předložila skupina poslanců z ČSSD a zákon se začne projednávat na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny. Občané se jistě musí ptát, proč se první čtení zákona musí konat na mimořádné schůzi sněmovny, když začátkem měsíce února začne schůze řádná? Zřejmě jde o něco jiného, když se takto spěchá. Poslanci sociální demokracie mlží a tvrdí, že první čtení je na mimořádné schůzi proto, abychom vyhověli Evropské unii. Naproti tomu například Věra Jourová z ANO tvrdí, že je to kvůli jejich šéfovi Andreji Babišovi. Zajímavý to rozkol mezi rodící se koalicí, když každý říká něco jiného. Do toho všeho se vyjadřují i pánové z KDU-ČSL, kteří do služebního zákona zasazují i lustrační zákony. Právě zrušení lustrací se lidovci bojí jako čert kříže. Že by začínal první rozkol v rodící se koalici? Nepochybně.

Nyní se však podívejme, proč premiér v demisi Jiří Rusnok povolil a jeho vláda v demisi poslanecký návrh zákona projednala, a to i za cenu, že porušila všechna pravidla projednávání návrhu zákona ve vládě. Vše to vypadá divně a zcela to zapadá do kontextu Hrad - vláda v demisi - nová vláda - jmenování nových ministrů - Hrad. Zde totiž nastal problém, kdy někteří lidé nominovaní na ministry nejsou po chuti prezidentu Zemanovi. Ten například pro to, aby jmenoval Andreje Babiše ministrem financí požaduje, aby sněmovna projednala služební zákon alespoň v prvním čtení. K tomu dojde právě na mimořádné schůzi sněmovny.

Nejlepší na tom všem je, že na předložený poslanecký návrh zákona dala vláda negativní stanovisko. Předložený zákon se moc nelíbí ani občanským sdružením. Ta říkají, že pokud by byl zákon přijat v této podobě, tak nedojde k odpolitizování ani profesionalizaci státní správy. Navíc vláda v demisi avizovala, že do sněmovny zašle svůj vlastní návrh služebního zákona. Opět tedy nastane legislativní zmatek.

Navíc mi přijde, že nově vznikající vládě v tuto chvíli nejde o odpolitizování státní správy. V současnosti jí jde o to, aby mohl být pan Babiš ministrem financí a odstranili překážku, kterou před ně postavil prezident Zeman. Zaštiťování se Evropskou unií považuji za druhořadý argument, protože EU nám dala časový horizont, do kdy zákon musíme projednat a přijmout. Tím termínem je rok 2016.

Po projednání návrhu zákona v prvním čtení se další čtení zcela jistě potáhnou, nebo se projednávání bude stále odkládat. Eventuálně se bude odkládat účinnost, jako se to přihodilo zákonu z roku 2002. To pokud zákon bude v letošním roce přijat. V další fázi se začnou projednávat pozměňovací návrhy nebo i vládní verze a z původně zamýšleného odpolitizování státní správy se stane ještě něco horšího - dojde k zakonzervování stávajícího stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce