Klasnová: Pokrytectví a cynismus premiéra Nečase

14.06.2013 15:23

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 6. 2013

Klasnová: Pokrytectví a cynismus premiéra Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se přiznám, že se mi v podobných diskusích nevystupuje lehko a nehovoří se mi lehko, protože bohužel se pořád více cítím být normálním občanem a ne politikem, a toto jsou okamžiky, kdy se za tuto profesi stydím, byť si myslím, že stydět by se měli jiní. 
 
Mne překvapila i po těch třech letech, co jsem v Poslanecké sněmovně, míra pokrytectví a politického cynismu pana premiéra Petra Nečase. Hovořil zde o tom, kdo poškozuje zájmy České republiky. To nejsou média, to nejsou orgány v trestním řízení, které konají pouze svoji práci. Ten, kdo poškozuje zájmy České republiky, je tato vláda. 
 
Došlo zde ke zneužití vojenské kontrarozvědky, k porušení zákona o zpravodajských službách. Hovořila o tom už celá řada předřečníků. Já na to nechci nijak zvlášť navazovat, pouze bych chtěla říci, že nejapné výmluvy pana premiéra, které zde použil, jsou nedůstojné čestného člověka a ponižuje tím i intelekt občanů České republiky, kteří se v tuto chvíli třeba dívali na přenos z Poslanecké sněmovny. 
 
Pak se tu hovořilo o dalších činech, o kterých jsme se dověděli při tiskové konferenci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Politická korupce. Pan premiér se zde snažil nabudit dojem, že politická korupce v podobě rozdávání trafik, v podobě rozdávání postů, v podobě de facto plýtvání veřejnými finančními prostředky je zaběhlá politická praxe, a jako taková je zcela v pořádku. 
 
Tak já vás upozorňuji, pane premiére, že v pořádku to není a že tak se na to dívá drtivá většina občanů České republiky. A pokud toto je první krok k tomu, aby se to tak nedělalo, tak já tomu tleskám. Tleskám tomu, že nezávislému advokátu a spolupracovníkovi Transparency International se podařilo dovézt jeho trestní oznámení až do toho, že je skutečně policie, orgány činné v trestním řízení začaly v té věci konat. 
 
Pak je zde poslední věc, jak se snažili jak pan premiér, tak pan ministr financí naprosto abstrahovat od celé té věci, a to je zátah v sídlech pana Rittiga a pana Janouška. Já bych chtěla upozornit, že se zasahovalo také na Útvaru rozvoje města, hlavního města Prahy, že se zasahovalo v Lesích České republiky. Tyto věci nejsou odvislé od politiky této vlády. Je mi líto. To nelze toto říci. 
 
Pan Rittig je osoba, která je prokazatelně propojena minimálně na Ministerstvo zemědělství. Já jsem opakovaně i v době, kdy jsem byla místopředsedkyní Sněmovny, tak jsem upozorňovala na to, že se tuneluje státní podnik Lesy České republiky. Dala jsem v souvislosti s touto věcí trestní oznámení. 
 
Pro ty, kdo nevědí, tak jenom opakuji, že za tři roky této vlády například jenom na právních službách se utratilo půl miliardy korun z peněz daňových poplatníků. Půl miliardy korun! Jestli toto připadá panu premiérovi normální, protože já bohužel nemám dodnes odpověď na svoji interpelaci, kde jsem se ho na to ptala, tak já říkám, že mně to normální nepřipadá a nepřipadá to normální nikomu z občanů! Těch 150 milionů korun, které policie zabavila, a těch několik desítek kilogramů zlata, to jsou, milé kolegyně, milí kolegové, peníze daňových poplatníků. A teprve uvidíme ještě, v jaké souvislosti tyto peníze, zlato a pánbůh víc co všechno, bylo inkasováno. To není tak, že pan Rittig je jakási mafiánská osoba, která tady nemá s českou politikou nic společného, to samé pan Janoušek! Já na to narážím nejenom tady v celostátní politice, ale jsem i komunální zastupitelkou v Praze. A velmi dobře a všude se o tom mluví, všude se o tom šeptá, já jsem také dávala trestní oznámení v souvislosti se svým působením v komunální politice, mluví se o tom, že tito pánové jsou napojeni na politiku a bohužel nekradou jenom sami pro sebe. To je realita. 
 
Takže já nebudu tuhle věc dál prodlužovat. Všichni jsme tady o tom už mluvili, kdo asi potřebovali něco říct. Já chci jenom apelovat na ostatní poslance v Poslanecké sněmovně napříč politickým spektrem, protože jsem přesvědčena o tom, že jsou tady slušní lidé, aby zvážili svoje další vyslovení důvěry vládě Petra Nečase; naopak aby uvažovali o tom, zda nezvednout ruku pro nedůvěru vládě, zda nezvednout ruku pro to, aby se rozpustila Poslanecká sněmovna a aby občané mohli ve volbách vyjádřit svoji vůli a změnit politickou reprezentaci, protože tato už důvěru nemá. Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…