Knot (PRO JČ): Chceme být chytrým regionem

06.06.2017 10:05

Rozvoj elektromobilní dopravy, zřízení energetického portálu kraje, zvýšení efektivnosti publikace dat Jihočeské centrály cestovního ruchu, zlepšení a zrychlení spolupráce malých obcí, zefektivnění tísňové péče pro seniory či větší a rychlejší zpřístupnění dat na úrovni krajské veřejné správy obyvatelům.

Knot (PRO JČ): Chceme být chytrým regionem
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

To jsou příklady aktivit, které by měl pomoci nastartovat projekt Smart (chytrý) Region Jižní Čechy 2017. Potvrdil to první náměstek hejtmanky Josef Knot. „Rád bych k tomu na krajské úrovni využil zkušenosti, které máme s rozvojem chytrých technologií v Písku,“ dodal Knot, který je zároveň píseckým místostarostou.

K rozjezdu tohoto projektu chce kraj využít 8,3 milionu korun, když z pěti procent by se na financování podílel z vlastních prostředků a zbylé peníze by chtěl získat z operačního programu Zaměstnanost, kam bude podávat žádost. Tyto finanční prostředky plánuje vynaložit na zřízení tzv. smart kanceláře, jejímž úkolem bude zajišťovat rozvoj celého projektu a vyhledávání dalších partnerů. „Náš kraj je všeobecně znám, jako velmi atraktivní turistická oblast. Naším cílem je z něj udělat i region chytrý,“ dodal Knot.

Technologie by měly umět komunikovat se zařízeními v Bavorsku a Horních Rakousích

Mezi priority Smart Regionu Jižní Čechy 2017 lze podle Knota určitě zařadit rozvoj elektromobilní dopravy včetně budování dobíjecích stanic a sladění s tím souvisejících technologií s obdobnými zařízeními v Bavorsku a Horních Rakousích. Zřízení energetického portálu, který bude obsahovat informace o energetické bilanci budov ve správě kraje s možností je prezentovat veřejnosti. „Zároveň chceme centralizovat multimediální data kraje v rámci Jihočeské centrály cestovního ruchu a usnadnit tak mimo jiné prezentaci našeho regionu. Malým obcím mají zase chytré technologie umožnit lepší vzájemnou spolupráci a zefektivnit jejich rozvoj. V plánu je i vytvoření databáze, která umožní obyvatelům nahlédnout do činnosti krajské veřejné správy kdykoli a bez nutnosti o to žádat. Seniorům pak chceme nabídnout lepší přístup k asistenčním službám či využití seniorských mobilních telefonů a smartphonů v rámci tísňové péče,“ nastínil první náměstek hejtmanky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.