Kobza (SPD): „Věřím v Boha a ve své pistole“

18.03.2022 18:45

Dnes jsme si s kolegy z Českého svazu bojovníků za svobodu připomněli u pražského pomníku štábního kapitána Václava Morávka osmdesáté výročí (padl v boji 21. 3. 1942) hrdinské smrti této legendy protiněmeckého odboje.

Kobza (SPD): „Věřím v Boha a ve své pistole“
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Odkaz Václava Morávka, odkaz vlastenectví, odvahy a víry je nesmírně cenný pro dnešní dobu stejně jako pro budoucnost našeho, českého národa. Dnešní doba je do velké míry charakteristická mimo jiné i snahou určitých společenských, mediálních a politických kruhů o plošný útok na naše školství a vzdělávání, jehož cílem není nic menšího, než vymazat a poté přepsat historickou paměť, vnímání historie.

Za pravdivý obraz našich dějin

Hlavně jde o přepisování dějin, právě ve vztahu k událostem druhé světové války. Často jsme, zejména teď, v souvislosti s válkou na Ukrajině, i svědky toho, jak se relativizují zločiny německého nacismu a německé okupace českých zemí. Neznalý pozorovatel by až někdy nabyl dojmu, že šlo o standardní krátkou dějinnou epizodu, jakých je mnoho, že šlo v podstatě o jakýsi běžný politický spor a oprávněný boj proti stalinismu a komunismu.

A že v podstatě osvobození Československa sovětskou armádou od kruté německé nacistické a rasistické genocidní totalitní moci, která usilovala o jeho zničení, včetně vyhlazení většiny jeho obyvatel, vlastně ani osvobozením nebylo. Bourají se pomníky našich osvoboditelů a hrdinů, kteří při osvobozování Československa padli, a naopak se staví pomníky vrahům Čechů a Slováků a pachatelům zločinů proti lidskosti ze stejného období.

Kdo byl Václav Morávek

Čeští občané, vojáci i civilisté, prokázali tváří v tvář německé nacistické okupaci mimořádné hrdinství a odvahu. Přední roli v tomto boji hrál právě štábní kapitán Václav Morávek. Václav Morávek, zvaný též Pobožný pistolník, byl hluboce věřící člověk.  Ve volném čase se věnoval skautingu (ZDE), i jako vedoucí jednoho z kolínských skautských oddílů.

Maturoval na kolínském gymnáziu, od svých osmnácti let, od smrti svého otce, živil celou rodinu, posléze studoval na Vojenské akademii v Hranicích. Školu dokončil jako poručík dělostřelectva v roce 1925. Poté nastoupil k dělostřeleckému pluku v Olomouci, kde sloužil v různých funkcích až do roku 1931. Poté byl v hodnosti nadporučíka odeslán do Vyššího jezdeckého kurzu a jezdecké školy v Pardubicích (ZDE). Odtud se 30. července roku 1933 vrátil zpět do Olomouce, kde působil v různých pozicích až do okupace Čech a Moravy (ZDE).

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Dne 21. března 1939 byl demobilizován. Krátce poté se pokusil o přechod do Polska, ovšem neúspěšně. Poté se vrátil do rodného Kolína, jako nižší úředník (ZDE) na Úřad práce (ZDE). Společně s dalšími bývalými důstojníky československé armády se poté podílel na budování středočeské krajské buňky vojenské odbojové organizace Obrana národa (ZDE). Její kolínská divize se nazývala „Pribina“.

V létě roku 1939 byl v rámci podzemního vojenského odboje převelen do Prahy a zařazen do štábu divize při Zemském velitelství Čechy jako zpravodajský důstojník. Na podzim 1939 zde spolu s dvěma kolegy, Balabánem a Mašínem, založil legendární odbojovou skupinu známou pod názvem „Tři králové“. Tato skupina byla z hlediska celkové protinacistické akce mimořádně významná, shromažďovala zpravodajsky exkluzivní informace, pro londýnskou exilovou vládu a šéfa československé špionáže Františka Moravce, řídila našeho špičkového agenta uvnitř nacistické moci, Paula  Thümmela (agent A-54 - ZDE), kolportovala ilegální tisk a prováděla sabotážná a záškodnickou činnost.

Václav Morávek, který vynikal odvahou až za hranicí rizika, vydržel na svobodě ze skupiny nejdéle. Svého času byl jednoznačně nejhledanějším odbojářem Protektorátu. Několikrát se doslova prostřílel z obklíčení - padl 21. března 1942 (ZDE) při přestřelce s příslušníky pražského gestapa na Prašném mostě, kde je dnes právě jeho památník a park, který nese rovněž jeho jméno.

Václav Morávek přímo spolupracoval i s některými parašutisty ze skupiny Silver A, kterým mj. opatřoval falešné protektorátní doklady. Dle některých svědectví a pramenů se s Kubišem a Gabčíkem sešel ještě kolem poledne právě v den své smrti. Pokud je to pravda, šlo by o skutečný symbol a setkání legend české historie.

Víra a odvaha

Zásadní roli v jeho životě hrála křesťanská víra, coby zdroj odvahy a síly, pramen a svorník hodnot, jakými jsou morálka, etika, láska k vlasti. Těmto hodnotám ve svém životě vždy dostál a zaplatil za ně cenu nejvyšší. Byl známý tím, že si každý večer, včetně válečných let a v době skrývání se před nacisty v konspiračních bytech, četl v Bibli kralické. Přitom měl vždy prý u sebe dvě pistole a dostatečnou zásobu munice.

V tomto smyslu je vševypovídajícím jeho osobní krédo, které znělo: „Věřím v Boha a ve své pistole!“ Tak žil – i zemřel. Veškerou svou prací se snažil přispět k vyhnání německých okupantů
a k obnovení demokratického Československa. A tomuto cíli nakonec obětoval svůj život.

Čest jeho památce!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…