Kocmanová (Piráti): Bečva? Dosud nemáme žádného viníka

21.09.2022 6:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k havárii na řece Bečvě.

Kocmanová (Piráti): Bečva? Dosud nemáme žádného viníka
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Dva roky od havárie Bečvy.

Měníme zákon, aby se už nikdy neopakovala situace, že se hávarie žádným způsobem nevyřeší.

Vzpomínáte na záběry tun mrtvých ryb, bezradných úředníků a zoufalých, naštvaných a vyčerpaných rybářů a ochránců přírody? A vzpomínáte, že dosud nemáme žádného viníka?

Nesmíme to nechat být. Už před dvěma lety se Piráti zasazovali o objasnění situace - Dana Balcarová zorganizovala jako předsedkyně výboru pro životní prostředí videokonferenci, jejímž smyslem bylo poučení se z ekologické havárie a řešení následků na řece Bečvě.

V tomto roce jako odpověď na požadavek navazující poslanecké vyšetřovací komise Ministerstvo životního prostředí připravuje tzv. havarijní novelu vodního zákona, která měla objasnit role a kompetence při vyšetřování havárií.

Na přípravě této novely spolupracujeme, protože odpovědné šetření ekologických havárií je zásadní i pro jejich předcházení.

Z pirátských návrhů k novele vypíchnu dva. Za prvé bychom rozhodně neměli zbavovat odpovědnosti Českou inspekci životního prostředí. Je to právě ona, kdo např. může zajistit včasné odebrání správných vzorků při havárii. Což je přesně to, co na Bečvě selhalo a to by mělo ministerstvo reflektovat. A za druhé je sice dobré, že se zvedají výše pokut, ale podle nás je to stále nedostatečné. Aby je velké firmy začaly brát vážně, je potřeba jít mnohem dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.