Kocmanová (Piráti): Vracíme přírodě budoucnost. Pirátští europoslanci hlasovali

25.07.2023 6:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obnově přírody.

Kocmanová (Piráti): Vracíme přírodě budoucnost. Pirátští europoslanci hlasovali
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Vracíme přírodě budoucnost.

Životní prostředí se rapidně zhoršuje. Rostlinné a živočišné druhy vymírají. Bez mokřadů a přirozeně tekoucích řek se budou sucha a povodně jen zhoršovat. Bez opylovačů nebude ovoce. A bez dravých ptáků se snadno přemnoží polní hlodavci. Na fungujících ekosystémech jsme zcela závislí. Sami si však přírodu ničíme. A takhle to prostě dál nejde. Nemůžeme se dál chovat, jakoby nebylo žádné ,,zítra”. Přírodu je třeba zachovat i pro další generace.

Naši pirátští europoslanci proto podpořili nové závazné cíle k obnově přírody. Členské státy dostanou za úkol vytvořit plán, jak vybrané typy tzv. přírodních stanovišť obnoví do původní rozlohy.

Co to přesně znamená? V Česku jsou jedním z těchto stanovišť třeba horské louky. Hlavně mimo chráněná území ubývají, nejčastěji kvůli tomu, že se na nich hospodaří nevhodným způsobem nebo naopak vůbec a postupně tak zanikají. Přitom jsou naše horské louky evropským klenotem. Po definitivním schválení nařízení bude muset vláda přijít s plánem, jak těmto loukám vrátit jejich původní pestrost. A jak je vrátit tam, kde už zmizely anebo umožnit vznik nových. A na stejnou péči se mohou pomalu těšit třeba odvodněné rašelinné lesy, prameniště a další unikátní stanoviště v Česku a jiná zase jinde v Evropě.

Nařízení neopomíjí ani podporu zeleně ve městech, obnovu tisíců kilometrů evropských řek do původní, divoké podoby nebo péči o opylovače. Už se těším na všechny ty nové, krásně rozkvetlé horské louky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…