Kohoutek (SPD): Věra Jourová navrhuje omezení demokracie

17.12.2020 18:02

Pandemie koronaviru dominuje mediálnímu prostoru. Národnímu i evropskému. Přesto, anebo právě proto, ovšem nesmíme přestat věnovat pozornost i jiným velmi podstatným tématům.

Kohoutek (SPD): Věra Jourová navrhuje omezení demokracie
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kohoutek byl do Poslanecké sněmovny PČR zvolen za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Z druhého místa kandidátky se v říjnových volbách uchází o zvolení do Zastupitelstva Pardubického kraje.

Ačkoli veřejnou debatu o posledním vývoji na úrovni nejvyšších orgánů Evropské unie ovládlo téma vyjednávání o novém dlouhodobém unijním rozpočtu a speciálním Fondu obnovy, kdy Maďarsko a Polsko až tento týden na poslední chvíli stáhly své veto motivované odporem k vrchnostenského zasahování Evropské komise do vyplácení fianančních prostředků členským státům z politických důvodů, odehrály se na půdě Evropské unie i jiné události, jejichž dopad na životy evropských občanů může být v průběhu příštích let srovnatelně významný.

Bruselský akční plán

První z nich je oficiální uveřejnění Evropského akčního plánu pro demokracii z dílny místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové.

Formálně se jedná o tzv. Sdělení Evropské komise, tedy o deklaratorní a zatím právně nezávazný dokument, který ovšem dobře odhaluje záměry unijní exekutivy v blízké budoucnosti. A není to příjemné
a pozitivní čtení.

Jde de facto o soubor nástrojů, kterými se Evropská komise snaží do budoucna v prostoru členských států upevnit a pojistit podporu stále tvrdší a těsnější evropské integraci a všemožně potírat veškeré názory, které jsou k tomuto směřování oponentní a kritické. Zaklíná se přitom pojmy, jako jsou „právní stát“, „vláda práva“, „evropské hodnoty“ či „liberální demokracie“. Přičemž jde ponejvíce o hesla bez reálného obsahu. O klacek na kritiky.

Evropská komise chce v členských státech napříště aktivně zasahovat zejména do těchto oblastí:

- podpora spravedlivých a svobodných voleb a silné občanské participace

- podpora svobodných a nezávislých médií

- opatření proti dezinformacím

Když to přeložíme do normálního jazyka, jde o zesílení nepokrytých zásahů orgánů EU do procesu svobodných voleb a svobody informací v členských státech. Pod pláštěm líbivých frází se tedy skrývá špatně převlečená cenzura a touha po manipulaci voleb.

To vše zaštítěno stovkami stran připravovaných akčních plánů, iniciativ a pracovních dokumentů.

Ovládnout sociální sítě

Jde o připravované zásahy do provozu sociálních médií a sociálních sítí, do oblasti politické reklamy.

Komise se chystá v roce 2021 předložit legislativní návrh týkající se „transparentnosti sponzorovaného politického obsahu“. Jinými slovy, půjde o jednoznačné omPřevzato z Profilu.

Kohoutekzení politické soutěže, o podporu jednoho směru politických názorů a ideologií – a o potlačení názorů odlišných, současnému unijnímu mainstreamu nepohodlných.

Sama Komise přiznává, že cílem tohoto jejího snažení je především ovlivnění voleb do Evropského parlamentu v roce 2024. Tak, aby dopadly tím   správným, „proevropským“ výsledkem.

V těchto aktivitách se chce zaměřit na sponzory placeného obsahu a výrobní a distribuční kanály, včetně online platforem, inzerentů a subjektů poskytujících politické poradenství.

Máme se skutečně na co těšit…

Omezit politickou a volební soutěž

Komise taktéž navrhne přezkum právních předpisů o financování evropských politických stran (sdružení národních politických stran s podobnými programy a ideologiemi) -  s cílem řešit jejich financování ze zemí mimo EU, revidovat požadavky na audit a posílit vazby mezi evropským financováním a vnitrostátními kampaněmi. Čili opět jde o hledání mechanismu, který umožní stíhat a trestat „neposlušné“ politické strany, které nesouhlasí s vývojem Evropské unie.

Dlouhodobým cílem Evropské komise je pak i změna samotných pravidel pro volby do Evropského parlamentu. Má se jednat  o zavedení jednoho celoevropského volebního obvodu, ve kterém by kandidovaly právě nikoli národní, ale celoevropské politické strany. V každém členském státě by tedy občané vybírali pouze z omezeného okruhu, všude stejných, jednotných mezinárodních kandidátních listin. Jde o naprosté pošlapání národních specifik a suverenity národních států a o diskriminaci těch národních politických stran, které nejsou organizovány v žádných nadnárodních stranických strukturách.

Je to další krok k tzv. evropskému superstátu.

A pověstným hřebíčkem do rakve stále ještě relativně svobodného a soutěživého systému voleb do Evropského parlamentu by bylo zavedení možnosti elektronického hlasování. Což návrh Evropského akčního plánu pro demokracii Evropské komise také obsahuje.

Mějme se tedy na pozoru a bedlivě sledujme, jak se k tomuto dokumentu v příslušných hlasováních postaví čeští europoslanci a česká vláda.

Převzato z Profilu.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.