Kolaja (Piráti): Za interrupci doživotí? Polsko znovu přitvrzuje

03.12.2021 9:32 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci odsuzují nový legislativní návrh, o kterém začíná jednat polský parlament.

Kolaja (Piráti): Za interrupci doživotí? Polsko znovu přitvrzuje
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Ten prakticky znemožňuje interrupce a to i v případech, kdy byla žena znásilněna, či je v průběhu těhotenství ohrožena na životě. Nově by ženám i jejich lékařům, kteří zákrok provedou, hrozilo v některých případech i doživotí. Piráti trvají na tom, že je potřeba Polkám nabídnout pomocnou ruku.

Zákaz interrupcí je nehumánní. Polská vláda opravdu dělá za každou cenu z Polska zemi, kde se nedá svobodně žít. Nemůžeme zavírat oči před tím, že kousek od našich hranic žijí ženy, které nemohou rozhodovat o svém životě. Musíme polským ženám nabídnout pomocnou ruku. Například Nizozemí už Polkám ve svízelné ekonomické situaci nabízí finanční podporu pro bezpečnou interrupci v Nizozemí. Česko by tento příklad mělo následovat,“ říká pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Nový návrh počítá s tím, že plod se stává člověkem už v okamžiku početí. Podle europoslankyně Markéty Gregorové se polský stát se svými kroky proti právům žen zřejmě zhlédl v totalitním Gileádu. Naráží tak i na další nedávný krok polské vlády, která zřizuje speciální registr pro těhotné ženy.

To, čemu říká formálně registr těhotenství, je ve skutečnosti prostě taková databáze děloh. Podobné databáze má nově sestavovat tzv. Polský institut pro rodinu a demografii, což je jen eufemistické označení pro šmírovací instituci na polské ženy. Šéf tohoto institutu se díky němu bude moci na základě pravomocí státního zástupce účastnit rozvodového řízení a účinně blokovat rozhodnutí. Bude moci podávat žaloby proti LGBT+ osobám s dětmi a požadovat zbavení jejich rodičovských práv. A bude mít přístup k údajům o každém těhotenství, každém potratu, o každé ženě v zemi, které shromáždí jakýkoli subjekt v Polsku,“ říká Gregorová.

Pirátky Markéta Gregorová a Lydia Franka Bartošová před časem spustily osvětový web, na kterém varují právě před fatálními důsledky, jaké může mít protipotratová legislativa pro ženy. Pirátská poslankyně Klára Kocmanová a senátorka Adéla Šípová zaslaly dopis pro polskou vládu, kterou podepsalo několik desítek českých zákonodárců. „O to větší inspirací jsou pro mě polské ženy, které si toto středověké utahování šroubů nenechávají líbit a znovu pořádají po celém Polsku masové protesty. Jsem v tom s nimi,“ dodala Gregorová. Proti potratové politice Polska už se několikrát postavil i Evropský parlament, naposledy minulý týden v rezoluci, kterou podpořilo 373 z přítomných poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…