Kolovratník (ANO): Stavebníci nebudou vyřizovat nový proces EIA, ale doplní pouze rozdíly mezi starým a novým zákonem

22.03.2016 7:34

Nedokončený obchvat Chrudimi byl díky poslancům z hnutí ANO zařazen mezi prioritní stavby v České republice.

Kolovratník (ANO): Stavebníci nebudou vyřizovat nový proces EIA, ale doplní pouze rozdíly mezi starým a novým zákonem
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Poslancům Martinu Kolovratníkovi a Davidu Kasalovi (oba hnutí ANO 2011) se podařilo prosadit zařazení druhé etapy silničního obchvatu Chrudimě mezi prioritní stavby v České republice, které nebudou muset absolvovat celou proceduru nové evropské směrnice EIA, jež posuzuje vliv díla na životní prostředí. Seznam prioritních staveb měl být původně velmi stručný a měl zahrnovat pouze nejdůležitější státní stavby jako D35, D8 nebo D1. Nakonec byl ale rozšířen a díky oběma poslancům zahrnuje i nedokončený chrudimský obchvat. Tím se podstatně zvyšují šance na jeho včasné dokončení.

V praxi to bude znamenat, že se stavba obchvatu nebude muset podrobit přísné proceduře v plném rozsahu tak, jak nyní vyžaduje evropská legislativa. "Problém spočívá v tom, že má řada staveb v celé ČR, a je jich asi devadesát, vyřízenou směrnici EIA podle zákona č. 244/1992 Sb., který platil ještě před vstupem naší země do EU. Po loňské novele zákona o EIA nyní Evropská komise (EK) ale říká, že všechny stavby u nás musí být v momentě, kdy se žádá o stavební povolení, vypořádané podle aktuálně platné legislativy," vysvětluje možné komplikace poslanec Martin Kolovratník. Jak dodává, chyba nastala v roce 2014, kdy se Ministerstvo dopravy včas nepřipravilo na projednávanou novelu a neavizovalo v této souvislosti žádný problém, čímž termínově ohrozilo řadu dopravních staveb včetně chrudimského obchvatu. "Je nutné férově přiznat, že se tak stalo za ministra Antonína Prachaře (ANO). Od října 2015 proto intenzivně jednáme s EK na všech úrovních, od náměstků ministrů, přes ministry i samotného premiéra, a snažíme se získat na prioritní stavby výjimky ve formě zkráceného řízení," pokračuje poslanec. "Postup by měl být takový, že stavby nebudou vyřizovat celý nový proces EIA, ale doplní pouze rozdíly mezi starým a novým zákonem při vyřízení stavebního povolení. Tedy dodají jen materiály navíc," upřesňuje Martin Kolovratník.

"Skvělou zprávou je, že se nám spolu s kolegou podařilo domluvit, aby mezi nejdůležitější státní stavby byla zařazena i druhá část obchvatu Chrudimě. Máme z toho oba velkou radost, protože víme, že je stávající poloviční stavba nevyhovující a představuje přitom pro celý region jednu ze současných priorit. Jednání o způsobu vyřešení uvedených staveb nejsou ale ještě stále u konce a čekáme na reakci EK," říká poslanec David Kasal. "Každopádně u Slatiňan už běží s velkým přispěním slatiňanského starosty Ivana Jeníka výkupy pozemků a je zde nyní, právě kvůli EIA, zadán biologický průzkum. Začínají se také připravovat kroky nezbytné pro dokumentaci stavebního povolení," vyjmenovává Kasal úkony, které jsou v současnosti podnikány ve prospěch stavby obchvatu. "Pokud se nic nepokazí, je tu stále ještě šance, že bychom mohli začít stavět někdy na jaře 2018, tedy se zpožděním jen několika málo měsíců," poukazuje David Kasal na minimální časovou prodlevu.

EK má sice podle posledních zpráv v případě prioritních staveb takřka stejné požadavky na vyřízení směrnice EIA jako u celého nového procesu, přesto má Ministerstvo dopravy plán, jak bude Ředitelství silnic a dálnic postupovat při přípravě těchto staveb nadále maximálním tempem. "To znamená, že poběží výkupy pozemků, tvorba projektu a dokonce i archeologický průzkum. Prostě půjdeme až k momentu tendru na dodavatele. A paralelně s tím se bude vypořádávat EIA podle nové legislativy," uzavírá poslanec a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Martin Kolovratník. Pokud by totiž nebyla druhá část obchvatu Chrudimě zařazena mezi prioritní stavby státu, hrozilo by jí oproti původnímu plánu, že bude dokončena až někdy v roce 2021. A to si nikdo z místních neumí představit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.