Konečná (KSČM): Lidé se sklerózou také patří na trh práce

26.05.2015 10:21

Dnes proběhne na půdě Evropského parlamentu plánovaná akce na podporu přístupu k pracovním pozicím lidem s roztroušenou sklerózou a dalšími neurodegenerativními onemocněními. Poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná, která se dané problematice dlouhodobě věnuje, se setkala se zástupci společnosti EMSP (European Multiple Sclerosis Platform).

Konečná (KSČM): Lidé se sklerózou také patří na trh práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Následně se rozhodla podpořit jejich Evropský zaměstnanecký pakt pro lidi s roztroušenou sklerózou a byla zapsána jako jeden z podporovatelů této iniciativy na prolomení bariér, se kterými se na pracovišti setkávají lidé s roztroušenou sklerózou a mají za cíl řešit nedostatek přístupu k pracovním místům.

V rámci příprav pronesla: „Je nepřijatelné, aby byl osobám postiženým neurodegenerativními onemocněními zamezen přístup na trh práce či případně do odvětví, ve kterých by mohly prospět celé společnosti. Tito lidé zasluhují společenské uznání a rovné socio-ekonomické podmínky a neměli by, pokud jim to zdravotní stav dovolí, trávit svá produktivní léta na úřadech práce.“

V současnosti se nacházíme pro Evropu ve velmi náročné ekonomické době. Míra nezaměstnanosti v mnoha evropských zemích dosáhla znepokojujících rozměrů a má těžký dopad na celkovou kvalitu života v naší společnosti.

Tato situace se dotýká lidí na všech úrovních sociálně-ekonomických, ale nedávné konzultace ukázaly, že lidé s dlouhodobým neurodegenerativním onemocněním čelí ještě větším překážkám v přístupu k zaměstnání nebo jeho setrvání. Společnou podporou tohoto paktu je možné dosáhnout významného snížení těchto bariér a zajistit tak udržení zkušených a kvalifikovaných pracovníků a zajistit jim podporu na pracovišti. Je důležité uvědomit si pracovní dovednosti a schopnosti lidí s roztroušenou sklerózou a dalšími neurodegenerativními onemocněními a pomoci jim umožnit návrat do práce pro jejich osobní, rodinou a psychologickou pohodu a finanční stabilitu.

Zajistit udržitelné zaměstnání pro lidi s roztroušenou sklerózou by mělo být důležitou prioritou každé solidární společnosti postavené na lidské důstojnosti.

Společnost  EMSP byla založena v roce 1989 a je zastřešující organizací pro 39 společností zabývajících se roztroušenou sklerózou z 34 evropských zemí. EMSP zastupuje jejich zájmy na evropské úrovni a snaží se dosáhnout svých cílů vysoce kvalitním a spravedlivým zacházením a podporou pro osoby s roztroušenou sklerózou v celé Evropě.

I když všechny evropské země mají ochranné předpisy v sociální oblasti, praxe je pro lidi s roztroušenou sklerózou (MS) a další potenciální pacienty s neurodegenerativními onemocněními velmi deprimující a tito lidé jsou často ignorováni na současném trhu práce a nezískávají dostatek příležitostí. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…