Konečná (KSČM): Nedopusťme nedostatek léků z Číny

18.03.2023 6:32 | Tisková zpráva

Kateřina Konečná varovala před hrozbou nedostatku často užívaných léků dovážených nebo vyráběných z látek v Číně. K tomu by mohlo dojít, pokud by Západ v současné mezinárodní krizi neuváženě jednal s ekonomicky nejvyspělejší zemí světa.

Konečná (KSČM): Nedopusťme nedostatek léků z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

„Hrozil by nám katastrofální nedostatek léků, jaké máme všichni doma či v kabelkách, jaké běžně užíváme. Přitom nahradit tuto závislost na Číně není možné ve výhledu měsíců, ale let a bude vyžadovat naprosté přepsání právní řádu EU týkající se léků a obrovské množství peněz.“ zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná, která je mezi třiceti členy jedinou řádnou českou zástupkyní v nedávno zřízeném podvýboru pro veřejné zdraví (SANT).

Podvýbor pro větší péči otázkám, spojeným s veřejným zdravím

Nový podvýbor patří pod výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Poslanci Evropského parlamentu si od jeho zřízení slibují větší péči otázkám spojeným s veřejným zdravím, léčivými přípravky a také kosmetikou.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Kateřina Konečná se na jeho zřízení dokonce podílela. „Po plnohodnotném výboru pro zdraví volám několik let. ENVI, kam zdraví léta patří, je nevhodně koncipován a díky množství témat, kterým se musí věnovat, je problematika zdravotnictví v něm upozaďována. Trvalo to několik let vyjednávání a konečně se zrodil podvýbor SANT,“ uvedla Kateřina Konečná.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Pokud se ukáže jako životaschopný, měl by se podle ní po příštích volbách do Evropského parlamentu stát z podvýboru regulérní výbor.

„Očekávám, že podvýbor SANT napomůže tomu, aby se zdravotnictví jednou provždy dostalo do hlavního proudu primárních politik EU a konečně se začaly řešit četné problémy, s nimiž se v Evropské unii potýkáme,“ popsala europoslankyně.

„V současnosti je v legislativním procesu ve výboru ENVI několik obrovských zdravotnických dokumentů, jako Evropský prostor pro zdravotní data (EHDS), nařízení o nakládání s krevní plazmou a látkami lidského původu (SOHO), či nová úprava poplatků pro agenturu EMA. Co z toho zůstane pouze pod ENVI a co bude svěřeno SANT ještě nevím. Ke všem těmto dokumentů jsem však stínová zpravodajka, tak očekávám, že se to brzo dozvím,“ dodala europoslankyně.

Článek byl převzat z Profilu Komunistická strana Čech a Moravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…