Konečná (KSČM): Volebnímu úspěchu podnikatelských záměrů nevěřím. Lidé nejsou hloupí

14.10.2013 18:18

Osobně neznám žádného voliče podnikatelského projektu Andreje Babiše ANO.

Konečná (KSČM): Volebnímu úspěchu podnikatelských záměrů nevěřím. Lidé nejsou hloupí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Kupodivu. Podle průzkumů by jím měl být pomalu každý třetí soused. Budu ale věřit, že skutečně existují, nebudu se pozastavovat nad tím, jak mohou bohaté strany či bohatí kandidáti pro ně úspěšným průzkumům „pomoci“. Upřímně mi je ale předem líto těch, kteří z nespokojenosti se současným stavem naší země a s nadějí, že tudy vede cesta ke změně, jeho volbou tuto šanci zahodí.

Naprosto chápu znechucení lidí tím, v čem žijeme. Rozumím zhnusení nad stranami, které byly dosud u moci. Jenže nesmíme zapomenout, že podobných nálad před minulými volbami využil podnikatelský projekt Víta Bárty, aby se pak načas stal součástí vládní koalice. A korupce či nechutné praktiky v nejvyšších patrech politiky se začaly obnažovat právě v souvislosti se skandály této strany. Voliči, kteří by snad tu chybu zopakovali, spláčou nad výdělkem…

Údajnou výhodou Babiše, Okamury a dalších podnikatelů s populistickými hesly, kteří s pomocí svých peněz nebo slibů kolem sebe nashromáždili známé osobnosti, aby se stali volitelnými, bývá jejich nezkorumpovatelnost. Prý proto, že bohatí jsou už dost. Naštěstí lidé nejsou hloupí, pravdu rčení, že s jídlem roste chuť, zná každý. Moc a vliv jsou stejně opojné jako tučné konto.

Slýcháváme také, že podnikatelé přeci budou umět řídit stát, když umí řídit firmu. Pak je ale na místě otázka, jak spokojení jsou zaměstnanci v jejich podnicích.

Já odpověď neznám, vím jen, že podniky známých lídrů z řad kandidátů se neobjevují na předních příčkách průzkumů firem s nejspokojenějšími zaměstnanci.

Těm, co řídí firmu (a stejně chtějí i řídit stát) nešlo v jejich byznysu o blaho zaměstnanců, ale o vlastní zisk. Mimochodem v minulém roce zkrachovalo 3 692 společností a podnikatelů, tedy nejvíc v české historii. A díky krizi víme, že zbankrotovat může už i stát.

I co se týče demokracie, je srovnání řízení firmy a státu spíše děsivé. Jako firma se dá možná řídit strana s velmi okleštěnou vnitřní demokracií, ale ne stát.

Naštěstí si zjevně stále více lidí uvědomuje, jak důležité volby nás za dva týdny čekají. A jsem optimistka v tom, že většina z nich díky zkušenostem z posledních voleb ví, že populistické rychlokvašky, silní vůdci a jejich podnikatelské záměry či třeba pravicoví extremisté cestu ze současného marasmu neukážou. Spíš naopak.

Ing. Kateřina Konečná, čtyřka na kandidátce KSČM do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Moravskoslezském kraji

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…