Kordová Marvanová: Hospodaření s majetkem státu je nezbytné upravit jednoznačnými pravidly

02.07.2019 19:58

Zástupci hlavního města Prahy dnes odevzdali do podatelny Parlamentu České republiky návrh novely zákona, který připravila radní Hana Kordová Marvanová. Tímto krokem hlavní město využilo svou zákonodárnou iniciativu. Návrh by měl posílit postavení obcí a krajů při nabývání majetku státu.

Kordová Marvanová: Hospodaření s majetkem státu je nezbytné upravit jednoznačnými pravidly
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Zastupitelé hl. m. Prahy pověřili na červnovém zasedání radní Hanu Kordovou Marvanovou, aby předložila Parlamentu ČR návrh novely zákona, podle kterého by města a obce získaly předkupní právo na státní majetek na svém území.

„Cílem této novely je zavést předkupní právo pro obce a kraje v případě, že stát nebo státní podniky prodávají nepotřebný nemovitý majetek. V navrhované novele je stanovena lhůta šesti měsíců, během které se má obec nebo kraj rozhodnout, zda předkupní právo využije či nikoliv, a oznámit své rozhodnutí státu nebo státnímu podniku,“ říká o změně v zákoně radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová.

Pokud by se v tuto chvíli rozhodl stát nebo státní podnik pro veřejnou dražbu, jsou ostatní fyzické a právnické osoby oproti obcím a krajům ve výhodnějším postavení, jelikož územní samosprávné celky jsou limitovány vyhrazenými finančními prostředky. V některých případech dochází i k tomu, že majetek státu takto končí v rukou spekulantů.

„Je nezbytné hospodaření s majetkem státu upravit jednoznačnými pravidly stanovenými zákonem tak, aby prodej tohoto majetku byl transparentní a umožňoval využít nepotřebný majetek státu i nadále v souladu s veřejným zájmem. Pokud se obec či kraj rozhodne toto předkupní právo využít, bude úplatný převod realizován za kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem,“ doplňuje radní Kordová Marvanová.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy tento návrh podpořilo jednomyslně a zároveň tomuto návrhu vyjádřily podporu Svaz měst a obcí, Asociace krajů a Sdružení místních samospráv. Hana Kordová Marvanová byla zároveň pověřena, aby jednala za pražské zastupitelstvo v Parlamentu České republiky.

Výsledkem zákonodárné iniciativy by mělo být, aby územní samosprávné celky měly reálnou možnost získat do svého vlastnictví od státu nemovité věci, které se nacházejí na jejich území a které potřebují pro plnění svých funkcí, tedy zejména pro výstavbu dopravní infrastruktury, škol, sociálních zařízení, občanské vybavenosti, sociálního bydlení, pro zeleň a k dalšímu rozvoji jejich území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.