Kordová Marvanová (STAN): Byty by se neměly měnit v hotely

14.02.2024 7:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopisu spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy ministru pro místní rozvoj Bartošovi v souvislosti s přípravou portálu eTurista

Kordová Marvanová (STAN): Byty by se neměly měnit v hotely
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy, se kterým dlouhodobě spolupracuji na tématu Airbnb, se obrátil otevřeným dopisem na ministra Ivana Bartoše. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž připravuje portál eTurista, který má navázat na nařízení EU. Spolek se k novele zákona o cestovním ruchu vyjadřoval jak v připomínkovém řízení, tak i při opakovaných jednáních se zástupci MMR, a upozorňoval na chyby v implementaci nařízení, které dosud nejsou vyřešeny.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí

Portál eTurista nad rámec nařízení EU zahrnuje i oficiální ubytovací kapacity, hotely a penziony, což pro ně bude znamenat zbytečnou další byrokracii. Naopak některé články nařízení EU navržený zákon neimplementuje. Například v rozporu s nařízením nepočítá s dokládáním souhlasu pro registrovaný ubytovací prostor. Důsledkem toho bude skutečnost, že portál bude částečně registrem nelegálních provozoven.

Přitom se nám podařilo před dvěma lety prosadit na MMR schválení metodiky pro stavební úřady, která brání tomu, aby se byty bez povolení trvale měnily v hotelové pokoje a obtěžovalo to stávající obyvatele domů. Připravovaný registr eTurista to ale neřeší.

Celý obsah dopisu si můžete přečist ZDE.

Byty mají sloužit k bydlení a neměly by se měnit v hotely, aby nedocházelo k vylidňování centra města a nezhoršovala se kvalita bydlení místním obyvatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…