Kordová Marvanová (STAN): Dům pážat po dvanácti letech ožívá výstavou k 17. listopadu

16.11.2020 19:09

Zítra, v Den boje za svobodu a demokracii, se Muzeum paměti XX. století, jehož zakladatelem je hlavní město Praha, představí v nových prostorách.

Kordová Marvanová (STAN): Dům pážat po dvanácti letech ožívá výstavou k 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Jeho dočasným sídlem se stane Dům pážat na Hradčanech. Svou činnost zde zahájí dvěma výstavami, které budou 17. listopadu dostupné online na internetu.

Dům pážat je historický dům v Kanovnické ulici č. 3, který za dobu své existence sloužil různým účelům. Za Rudolfa II. sloužil palác k ubytování pážat pánů z Martinic. Později byl využíván k sociálním účelům a za první republiky zde byla mateřská škola. Od sedmdesátých let 20. století v něm sídlil Útvar hlavního architekta města Prahy. Od roku 2008 byl 12 let prázdný a vedení Prahy marně hledalo pro něj využití. Letos v létě pražští radní i zastupitelé rozhodli, aby zde bylo dočasně umístěno Muzeum paměti XX. století, jehož zakladatelem je město Praha.

Radní Hana Kordová Marvanová, která je zároveň předsedkyní správní rady muzea, k tomu říká: „Jsem velmi ráda, že Muzeum paměti XX. století má své sídlo a můžeme tak začít splácet dluh, který má celá Česká republika vůči obětem a odpůrcům totalitních režimů. Podobná velmi významná muzea existují v mnoha zemích, které zažily totalitu (např. Muzeum Varšavského povstání, Jad Vašem v Jeruzalémě, Dům teroru v Budapešti), jen v České republice nebylo dosud žádné. Taková muzea pomáhají uchovávat historickou paměť, a tím přispívají k pochopení autoritativních modelů vládnutí, což je i dnes vysoce aktuální téma.“

Radní Jan Chabr, v jehož působnosti je správa majetku města, k tomu dodává: „Mým cílem je smysluplně využívat městské objekty a tento nádherný palác umístěný na jednom z historicky nejvýznamnějších míst Prahy byl dlouhá léta prázdný. Proto jsem nesmírně rád, že se pro něj podařilo najít takto důstojné využití a tento záměr také uskutečnit.“

Muzeum již přichystalo první dvě výstavy, které nové prostory zaplní, byť zatím nemůže fyzicky otevřít dveře pro návštěvníky. Výstava Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku k 30. výročí pádu komunistického režimu byla již prezentována loni v Evropském parlamentu. Jejím autorem je historik Petr Blažek a partnerem výstavy je knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti, která poskytla pro expozici obrazové podklady. Výstavu Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě připravil Polský institut v Praze. Jejím cílem je připomenout letošní 100. výročí narození papeže Jana Pavla II., který se stal významným symbolem boje za svobodu v tomto regionu a roli katolické církve v dobách totality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…