Korselt (TOP 09): Doba je vážná, ale kdy nebyla?

22.11.2023 4:30 | Komentář

Představte si následující scénu: obývací pokoj v typickém panelovém domě, kde rodina sjednocená sledováním televizního pořadu upřeně zírá na malou, černobílou obrazovku jediného televizoru v domě. Hlas Jiřího Lábuse se ozývá a odráží od stěn pokojíku, zatímco na tvářích všech přítomných se objevuje široký úsměv.

Korselt (TOP 09): Doba je vážná, ale kdy nebyla?
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

A pokud bychom provedli skok o tři dekády dopředu, do naší současnosti, obraz by se asi změnil. Televizor je nyní mnohem větší a barevnější, ale rodinné shromáždění před obrazovkou je nahrazeno individuálním sledováním obsahu na smartphonech. Z internetu na nás teď proudí humor v podobě memů, který je často rychlý, cynický a sarkastický.

Jasně, je jiná doba, ale změnil se také náš humor? Jednou z nejmarkantnějších změn je nepochybně jeho dostupnost. V minulosti byly hlavními zdroji smíchu televizní pořady, divadla a knihy. Dnes je humor na každém rohu - na sociálních sítích, v memech, na youtube kanálech a v podcastech. Tato masivní dostupnost humoru však s sebou nese i určitou povrchnost. Vtipy a memy rychle mění svůj charakter a zastarávají, a přestože nás dovedou rozesmát, často postrádají hloubku a kontext, který byl pro humor minulých let typický. Základní esence humoru ale zůstává stejná. I přes všechny změny, které nastaly, stále se smějeme na stejných základech - nesrovnalostech, absurditách, nedorozuměních a překvapeních. Stejně jako před 30 lety, i dnes stále hledáme útěchu, radost a zábavu v humoru. Jestliže je to vtip Jiřího Lábuse nebo meme na internetu, humor je stále tím, co nás spojuje. Zítra si připomeneme 17. listopady, nezapomenutelné dny z naší historie, které máme spojené s vážnou situací. Dny, kdy nebylo všem do smíchu. Když se ale ohlédneme zpět, nejen na posledních třicetčtyři let, uvidíme jednu konstantu, kterou všichni máme rádi - smích.

Přestože čelíme politickým změnám, technologickému pokroku nebo sociálním výzvám, humor zůstává naší pevnou oporou. Nevím, zda to byl Karel Schwarzenberg nebo Mirek Kalousek, kdo vymyslel poslední programové východisko a princip TOP 09 - Úsměvů není nikdy dost, neusmát se za celý den na nikoho je zločin, a komu tedy za to poděkovat, ale je dobře, že to tam je. Je to velká pravda.

ROBERT KORSELT, PŘEDSEDA RO TOP 09 LIBEREC

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.