Koskuba (ČSSD): Kupující má právo vědět, co kupuje. Opatření kolem kouření jsou teatrální až pokrytecká

14.04.2015 21:04

Interpelace na ministra obchodu a průmyslu ve věci dýmkového tabáku ze dne 14. 4. 2015.

Koskuba (ČSSD): Kupující má právo vědět, co kupuje. Opatření kolem kouření jsou teatrální až pokrytecká
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Vážený pane ministře, omlouvám se za druhou interpelaci v krátké době. Pokusím se proto být co nejstručnější.

Žijeme v době přílišných regulací. Zvláště problematika tabáku v posledních letech vede. Jako lékař pochopitelně nemohu zpochybňovat negativní vliv kouření na zdraví populace. Nicméně většinu přijatých opatření musím považovat za teatrální až pokrytecká. Výrobu a prodej totiž nemáme odvahu zakázat nejen zde doma, ale ani v Bruselu. Důvod je více než zřejmý – dvojí zdanění a tím velmi významný přínos financí pro státní kasy. Z těchto důvodů soudím, že jak na kuřáky, tak i výrobce a prodejce tabákových výrobků nejde pohlížet jako na „škodnou“. Kupodivu i u této jistě drogy v zájmu zákazníka dost záleží na kvalitě surovin a zpracování. Navíc snad zcela obecně platí: kupující má právo vědět, co kupuje.

Bohužel, právě u komodity dýmkových tabáků je tato možnost rozsáhlými „lepkami“ s povinným varováním ministra zdravotnictví mnohdy zcela vyloučena. Domnívám se, že tímto opatřením je tak oproti jiným výrazně znevýhodněn jak výrobce, tak prodejce a hlavně pak koncový zákazník. Nepřipadá mi to spravedlivé a zajímal by mne nejen Váš názor, ale i jak je možné toto nesporné znevýhodnění části podnikatelů i zákazníků oproti jiným uspokojivě napravit. Zvláště navyšuje-li se cíleně ze strany státu neustále cena konečného produktu. Ostatně Vaše ministerstvo má v kompetencích jak podporu podnikání, tak ochranu spotřebitele. Rovné podmínky by tedy jistě měly platit pro všechny stejně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Koskuba - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.